BAM Rail, werkzaamheden, Utrecht, Nieuwegein

Tram rijdt weer tussen Utrecht en Nieuwegein

Het tramverkeer tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein is zondag weer hervat. BAM Rail heeft in ongeveer zes weken de trambaan tussen de halte Kanaleneiland-Zuid in Utrecht en de remise in Nieuwegein op tijd en volgens planning vernieuwd.

Volgens opdrachtgever Regiotram Utrecht is deze klus “een belangrijk en succesvol sluitstuk op het werk aan vernieuwing en verbetering van het tramvervoer in en rondom Utrecht”, waarmee in 2012 is gestart. De gehele trambaan tussen Utrecht CS en Nieuwegein-Centrum is nu volledig vernieuwd en geschikt voor gebruik over een periode van zeker dertig jaar.

Spoorvernieuwing

BAM Rail startte op 20 juli met een complete vernieuwing van de trambaan inclusief negen wissels en de bovenleiding. De totale lengte van het traject is 2,2 kilometer. De werkzaamheden werden gecombineerd met de realisatie van een gemoderniseerd systeem voor digitale sein- en wisselsturing.

Met dit systeem, dat is geleverd door Bombardier, worden de wissels en seinen op de trambaan bij de remise op afstand via een computer aangedreven. Storingen aan het tramsysteem kunnen op deze manier sneller worden gesignaleerd. De nieuwe trambaan met bijpassende technologie voor sein- en wisselsturing is ook geschikt gemaakt voor de trams die met ingang van 2018 gaan rijden op de Uithoflijn.

Test

In de laatste week van de werkzaamheden is de trambaan uitvoerig getest met trams om te controleren of zowel het vernieuwde tracé als het overig deel van het baanvak in goede conditie verkeert. Op basis van de testresultaten is besloten om de trambaan zondagochtend vrij te geven voor het openbaar vervoer.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.