Trambaan, vernieuwing

BAM Rail vernieuwt trambaan tussen Utrecht en Nieuwegein

Regiotram Utrecht heeft BAM Rail de opdracht gegund voor een complete vervanging van de trambaan tussen Utrecht (vlakbij halte Kanaleneiland-Zuid) en de remise in Nieuwegein. De werkzaamheden starten in de zomervakantie en moeten binnen zes weken afgerond zijn.

Het werk aan de trambaan levert over een lengte van een tot twee kilometer een complete vernieuwing op van de spoorbaan, inclusief negen wissels en de bovenleiding.

Betrouwbare planning

Omdat het werk plaatsvindt in een complexe stedelijke omgeving heeft Regiotram Utrecht bij de beoordeling van de aanbiedingen criteria gehanteerd, waarbij vooral scherp is gelet op een betrouwbare en reële projectplanning, beperking van overlast als gevolg van de bouwwerkzaamheden en een maximale bereikbaarheid voor verkeer en vervoer.

Zo telden de kwaliteitseisen voor 70 procent mee in de totale beoordeling. De opdracht is om het werk binnen zes weken af te ronden. De werkzaamheden aan de trambaan vinden plaats van zondag 20 juli tot en met zondag 31 augustus 2014.

Nieuw beveiligingssysteem

Het werk wordt gecombineerd met de realisatie van een volledig gemoderniseerd beveiligingssysteem. De oude relaiskasten worden vervangen door een digitaal systeem met glasvezelkabels, waarmee de wissels op de nieuwe wisselstraat op een snelle en betrouwbare manier worden aangestuurd.

Het werk aan de trambaan tussen Nieuwegein en Utrecht is de eerste in een rij van omvangrijke lightrail-projecten die voor 2014 op stapel staan. Regiotram Utrecht werkt samen met de gemeente Utrecht ook aan aanbestedingen van de traminfrastructuur en het nieuwe trammaterieel voor de Uithoflijn. Onder deze naam worden in 2018 over een tracé van acht kilometer dagelijks 45.000 nieuwe reizigers vervoerd.

Wagenpark

Voor de stalling en het onderhoud van het uitgebreide wagenpark wordt bovendien een nieuwe remise in Nieuwegein gebouwd, dat uiterlijk medio 2017 in bedrijf moet zijn. De verzelfstandigde uitvoeringsdienst Regiotram Utrecht start dit jaar meerdere omvangrijke aanbestedingen voor de verbetering van het openbaar vervoer in en rondom de stad Utrecht

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.