ETCS België

The Signalling Company komt met Belgisch treinbeïnvloedingssysteem in app-vorm

The Signalling Company (TCS) komt met een app die kan functioneren als het Belgisch treinbeïnvloedingssysteem TBL+ voor de ETCS-computer van treinen. Door de functionaliteiten in app-vorm beschikbaar te maken, hoeven er geen fysieke aanpassingen aan de trein gedaan.

De app, niet te verwarren met die van je telefoon, moet in 2024 beschikbaar komen. De Belgische spoorgoederenvervoerder Lineas is een van de eerste klanten. “Dit is een belangrijke stap in de digitalisering van de spoorsector. Hiermee krijgen we met minder hardware te maken. Tegelijkertijd maakt het prestatiegerichte technologie beschikbaar, waarmee we ons materieel breder, sneller en kostenefficiënter kunnen inzetten”, aldus Locomotive Fleet Manager bij Lineas Bruno Vanlede.

Treinapps

Daarvoor wil TCS een een Appstore met veiligheidgerelateerde treinapps optuigen. Het bedrijf ziet met name kansen voor een digitale versie van de Specific Transmission Unit (STM). Een dergelijk systeem maakt signalen van niet-ERTMS-systemen geschikt voor met ETCS uitgeruste treinen.

Het bedrijf denkt daarbij aan een zogeheten Class B-app in het bijzonder. Op die manier kun je voor een locomotief met een digitale ETCS-unit aan boord als besturingssysteem STM’s installeren. Daarnaast streeft TSC naar apps met de functionaliteit van Automatische treinbesturing en Digital Automatic Coupling (DAC). Daarmee wil het bedrijf naar eigen zeggen de uitrol van het European Rail Traffic Management System, de Europese specificatie voor spoorwegseinen en treinbeïnvloeding, bespoedigen.

Het ontwikkelen van een treinapp hoeft geen tijdrovende klus te zijn, zei TSC-directeur Stanislas Pinte in april tijdens een uitzending van SpoorProTV. “Het bouwen van een digitaal platform met ETCS kostte ons 2 à 3 jaar. Een Class B-app kan paralel in een kortere tijd ontwikkeld worden, mits spoorbeheerders of leveranciers de juiste en recente specificaties publiceren, zoals Infrabel en ProRail dat doen. Als dat het geval is, vervalt ook de noodzaak om de broncode in handen te krijgen”.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

1 reactie op “The Signalling Company komt met Belgisch treinbeïnvloedingssysteem in app-vorm”

asierts|29.06.21|12:37

Huh? Digitale vorm? TBL1+ was altijd al digitaal. Kan iemand uitleggen wat hier nieuw aan is? Ik snap het effe niet.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.