Een Intercitytrein op station Rotterdam Centraal

Technische Universiteit Delft komt met onderzoeksplek voor flexibele dienstregeling

Aan de Technische Universiteit Delft wordt de komende tijd onderzoek verricht naar geschikte rekenmodellen voor een flexibele dienstregeling. Op die manier moet een spoorboekje ontwikkeld kunnen worden dat beter aansluit op het aantal reizigers en hun reisgewoontes.

Deze flexibiliteit is nodig, omdat er een toenemende interesse is in manieren om het treinvervoer beter te laten aansluiten op de reizigersstroom gedurende de dag of zelfs gedurende de week. De coronacrisis leert dat forenzen steeds vaker een of meerdere dagen in de week thuiswerken en tevens niet langer op de geijkte tijdstippen naar hun werk gaan.

Plezier versus forens

Ook is er in de traditionele opzet voor een dienstregeling weinig ruimte om zowel reizigers die voor hun plezier op pad zijn, alsook de forens tegemoet te komen. De een wil het liefst een directe verbinding naar een stadscentrum, terwijl de forens graag op het kantorenpark terecht komt.

Met nieuwe rekenmodellen wil de TU Delft meer inzicht krijgen in de “de verwachte structurele variaties in het toekomstige reisgedrag van treinreizigers”. Op basis daarvan wil men tot een dienstregeling komen die desnoods van uur tot uur kan verschillen. Uiteindelijk moet het onderzoek leiden tot een rekenmodel op basis waarvan een dienstregeling gedurende een langere periode kan meebewegen met het reisgedrag.

Kandidaat

De TU Delft zoekt voor deze opdracht een onderzoeker. Deze moet zich naast het ontwikkelen van de genoemde rekenmodellen ook storten op het stroomlijnen van de dienstregeling van de NS, mocht daar op enig moment noodzaak toe zijn. De onderzoeksplek is namelijk mede tot stand gekomen door samenwerking met de afdeling performance management & innovation van de NS. De geselecteerde kandidaat zal in de tweede helft van dit jaar aan de slag gaan.

Meer informatie vind je hier.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Technische Universiteit Delft komt met onderzoeksplek voor flexibele dienstregeling | SpoorPro.nl
Een Intercitytrein op station Rotterdam Centraal

Technische Universiteit Delft komt met onderzoeksplek voor flexibele dienstregeling

Aan de Technische Universiteit Delft wordt de komende tijd onderzoek verricht naar geschikte rekenmodellen voor een flexibele dienstregeling. Op die manier moet een spoorboekje ontwikkeld kunnen worden dat beter aansluit op het aantal reizigers en hun reisgewoontes.

Deze flexibiliteit is nodig, omdat er een toenemende interesse is in manieren om het treinvervoer beter te laten aansluiten op de reizigersstroom gedurende de dag of zelfs gedurende de week. De coronacrisis leert dat forenzen steeds vaker een of meerdere dagen in de week thuiswerken en tevens niet langer op de geijkte tijdstippen naar hun werk gaan.

Plezier versus forens

Ook is er in de traditionele opzet voor een dienstregeling weinig ruimte om zowel reizigers die voor hun plezier op pad zijn, alsook de forens tegemoet te komen. De een wil het liefst een directe verbinding naar een stadscentrum, terwijl de forens graag op het kantorenpark terecht komt.

Met nieuwe rekenmodellen wil de TU Delft meer inzicht krijgen in de “de verwachte structurele variaties in het toekomstige reisgedrag van treinreizigers”. Op basis daarvan wil men tot een dienstregeling komen die desnoods van uur tot uur kan verschillen. Uiteindelijk moet het onderzoek leiden tot een rekenmodel op basis waarvan een dienstregeling gedurende een langere periode kan meebewegen met het reisgedrag.

Kandidaat

De TU Delft zoekt voor deze opdracht een onderzoeker. Deze moet zich naast het ontwikkelen van de genoemde rekenmodellen ook storten op het stroomlijnen van de dienstregeling van de NS, mocht daar op enig moment noodzaak toe zijn. De onderzoeksplek is namelijk mede tot stand gekomen door samenwerking met de afdeling performance management & innovation van de NS. De geselecteerde kandidaat zal in de tweede helft van dit jaar aan de slag gaan.

Meer informatie vind je hier.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.