TU Delft Hyperloop

Studenten TU Delft presenteren nieuwe hyperloop-pod

De studenten van Delft Hyperloop II presenteren dinsdag hun voertuig Hyperloop Pod Atlas 01. De komende zomer doen de studenten met hun pod mee aan de Hyperloop Pod Competitie 2018 van SpaceX. CGI, Rijkswaterstaat, NS en ProRail ondersteunen het team. Deze bedrijven noemen het ‘een belangrijke innovatie voor de mobiliteit van Nederland’.

De Hyperloop Pod Competitie wordt georganiseerd door SpaceX, het bedrijf van topondernemer Elon Musk. Een hyperloop is een innovatief vervoersmiddel waarbij mensen op hoge snelheid in een pod in een lange buis reizen. Een vergelijking met spoorvervoer: de buis is het spoor, de pod is het rijtuig.

Het doel van de strijd is om de hoogste snelheid te behalen met een capsule op het 1,2 kilometer lange testtraject in Hawthorne, Californië. Dit testtraject is een buis met zeer lage luchtdruk. De pods zouden in theorie hier doorheen kunnen racen met een snelheid van rond de 1200 kilometer per uur. Met deze snelheid zou de afstand van Amsterdam naar Parijs in een half uur kunnen worden afgelegd.

Snelheidsrecord

De 37 studenten van het Delft Hyperloop Team werken sinds september 2017 aan het optimaliseren van de snelheid van de pod. Begin 2017 won hun ontwerp de hoofdprijs op de eerste SpaceX Pod Competitie. Ze waren toen niet de snelste – die eer ging naar studenten van de Universiteit van München – maar de Delftse capsule scoorde goed op de punten veiligheid, efficiëntie en schaalbaarheid.

Om een hogere snelheid te behalen, heeft het team zich gefocust op de ‘launcher’. Dat is een kleinere pod onder de passagierspod, die deze op gang brengt en afremt. De Delftse capsule is heel licht door het gebruik van koolstofvezel en maakt gebruik van magneten om boven de baan te zweven. Het huidige snelheidsrecord is 384 kilometer per uur.

Snel vervoer

Rijkswaterstaat, NS, ProRail en CGI sponsoren en adviseren het Delftse Hyperloop II-team. Dat doen ze omdat de mobiliteit van Nederland onder druk staat, volgens de partijen. Slimme oplossingen om vervoer snel, veilig, betrouwbaar en duurzaam te maken zijn daarom welkom.

NS en ProRail helpen door na te denken over de vraag wat de hoge snelheden betekenen voor stations van de toekomst. CGI en Rijkswaterstaat richten zich op de IT-component en sparren met het team over de beveiliging en communicatie van de capsule. IT is cruciaal voor de weerbaarheid van de pod tegen eventuele cybercrime.

Dinsdag wordt de hyperloop-pod onthuld in de aula van TU Delft. De capsule wordt dan voor de eerste keer getoond aan het Nederlandse publiek.

Lees ook:

Studententeam TU Delft wint Hyperloop Pod-wedstrijd in VS

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.