Oekraïne en Polen in joint venture om export per spoor te stimuleren

Afbeelding: Flickr

Oekraïne en Polen willen een logistieke joint venture vormen om het vervoer per spoor van exportproducten naar de EU te ondersteunen. Het plan werd recent onthuld door de Oekraïense regering.

De aankondiging volgde op de ondertekening van een memorandum door de Oekraïense premier Denys Shmyhal en door de Poolse premier Mateusz Morawiecki, waarin zij hun bereidheid uitten om het aandeel van het goederenvervoer per spoor tussen beide landen te vergroten. De export van Oekraïense producten naar de wereldmarkt wordt momenteel belemmerd door het blokkeren van de Oekraïense zeehavens. Het spoor is momenteel het belangrijkste kanaal voor de distributie van voornamelijk landbouwproducten.

Een wereldwijde voedselcrisis voorkomen

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Polen intensief samengewerkt met Oekraïne om de benodigde spoorverbindingen te realiseren, maar deze samenwerking kan nog verder worden versterkt.

“Door de Oekraïense havens te blokkeren, probeert Rusland een wereldwijde voedselcrisis uit te lokken. Dit moeten we voorkomen. Het ondertekende memorandum over het versterken van de samenwerking in de spoorwegsector tussen Oekraïne en Polen zal onze exportcapaciteit, op de eerste plaats voor die van landbouwproducten, vergroten. Passende logistieke oplossingen voor Oekraïense bedrijven stellen ons in staat om snel de benodigde goederen overal ter wereld te leveren. Dit is erg belangrijk voor de duurzaamheid van onze economie’, zei de Oekraïense premier.

De betrokken partijen wezen ook op het belang van modernisering van de grensinfrastructuur, met name de ontwikkeling van vervoersknooppunten en grenscontroleposten.

Graanexport is erg belangrijk

Oekraïne was de op drie na grootste graanexporteur ter wereld in 2020-2021, Rusland staat op de derde plaats. Samen zijn beide landen goed voor bijna 30 procent van de wereldwijde tarwe-export, bijna 20 procent van de maïsexport en meer dan 80 procent van de wereldvoorraad aan zonnebloemolie.
Het grootste deel van deze export vond echter plaats via zeescheepvaart; spoorwegen nemen slechts een fractie van dit vervoer voor hun rekening. De Oekraïense Spoorwegen riepen eerder particuliere bedrijven op om te investeren en om spoorvrachtterminals te bouwen in de westelijke gebieden van het land. Gesteld wordt dat het spoor zelfs na de oorlog de meest betrouwbare vervoerswijze zal zijn.

Dit artikel verscheen eerder op de website van zustervakblad RailTech.be.

Lees ook:

Overslagterminal aan grens Oekraïne-Polen klaar voor oogstseizoen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Jos Sterk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.