Railport Brabant, Tilburg

Nieuw rapport onderstreept belang van railterminal in Barneveld

Een recent verschenen rapport van de gemeente Barneveld en de Barneveldse Industriële Kring (BIK) onderstreept het belang van een railterminal in Barneveld. Bedrijven in de regio geven aan dat ze kunnen profiteren van een goede aansluiting op bijvoorbeeld de internationaal belangrijke North Sea-Baltic TEN-T corridor.

Het rapport wijst er bovendien op dat railterminals langs de zogeheten de oost-west-assen in Nederland doorgaans succesvol zijn. Een flink aantal bedrijven ziet dan ook kansen voor het verladen en vervoer van containers, bulkgoederen en trailers. De haalbaarheid van het plan kan bovendien worden vergroot door ook ruimte voor warehousing te realiseren.

Als bijkomend voordeel kan de filedruk in midden-Nederland verlicht worden, stellen de onderzoekers. Met name de A1 is een bekend knelpunt, een snelweg die volgens Transport en Logistiek Nederland op de eerste plaats staat qua economisch kostbare files.

Nieuwe ontwikkelingen

Naar de haalbaarheid van een railterminal is in 2016 ook al eens onderzoek gedaan. Destijds was het rapport aanleiding voor de gemeenteraad om ProRail met een plan te laten komen voor de terminal, die uiteindelijk niet gebouwd werd.

De nieuwe behoeftepeiling vloeit voort uit de grote aandacht voor de stikstofproblematiek, de toegenomen filedruk en de plannen van het Havenbedrijf Rotterdam om de komende jaren het containervervoer in toenemende mate via het spoor in plaats van over de weg te laten lopen.

‘Zoektocht naar mogelijke exploitanten’

De lokale politiek en ondernemerskoepel zijn onverminderd enthousiast over de terminal. “Het onderzoek toont aan dat de kansen voor een Railterminal Barneveld onverkort aanwezig zijn. Er is voldoende potentie om met elkaar een volgende stap te zetten”, aldus BIK Barneveld-voorzitter Gijs Eikelenboom.

“We zijn erg blij met de uitkomsten van dit onderzoek. We zijn nog altijd positief over de ambitie en het initiatief om een goederenoverslag te realiseren en zetten ons, waar dat nodig is, in om dit initiatief naar een volgende fase te brengen”, voegt wethouder  Didi Dorrestijn-Taal toe.

De partijen zullen de komende tijd potentiële exploitanten benaderen voor de uiteindelijke ontwikkeling van de railterminal.

Lees meer:

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuw rapport onderstreept belang van railterminal in Barneveld | SpoorPro.nl
Railport Brabant, Tilburg

Nieuw rapport onderstreept belang van railterminal in Barneveld

Een recent verschenen rapport van de gemeente Barneveld en de Barneveldse Industriële Kring (BIK) onderstreept het belang van een railterminal in Barneveld. Bedrijven in de regio geven aan dat ze kunnen profiteren van een goede aansluiting op bijvoorbeeld de internationaal belangrijke North Sea-Baltic TEN-T corridor.

Het rapport wijst er bovendien op dat railterminals langs de zogeheten de oost-west-assen in Nederland doorgaans succesvol zijn. Een flink aantal bedrijven ziet dan ook kansen voor het verladen en vervoer van containers, bulkgoederen en trailers. De haalbaarheid van het plan kan bovendien worden vergroot door ook ruimte voor warehousing te realiseren.

Als bijkomend voordeel kan de filedruk in midden-Nederland verlicht worden, stellen de onderzoekers. Met name de A1 is een bekend knelpunt, een snelweg die volgens Transport en Logistiek Nederland op de eerste plaats staat qua economisch kostbare files.

Nieuwe ontwikkelingen

Naar de haalbaarheid van een railterminal is in 2016 ook al eens onderzoek gedaan. Destijds was het rapport aanleiding voor de gemeenteraad om ProRail met een plan te laten komen voor de terminal, die uiteindelijk niet gebouwd werd.

De nieuwe behoeftepeiling vloeit voort uit de grote aandacht voor de stikstofproblematiek, de toegenomen filedruk en de plannen van het Havenbedrijf Rotterdam om de komende jaren het containervervoer in toenemende mate via het spoor in plaats van over de weg te laten lopen.

‘Zoektocht naar mogelijke exploitanten’

De lokale politiek en ondernemerskoepel zijn onverminderd enthousiast over de terminal. “Het onderzoek toont aan dat de kansen voor een Railterminal Barneveld onverkort aanwezig zijn. Er is voldoende potentie om met elkaar een volgende stap te zetten”, aldus BIK Barneveld-voorzitter Gijs Eikelenboom.

“We zijn erg blij met de uitkomsten van dit onderzoek. We zijn nog altijd positief over de ambitie en het initiatief om een goederenoverslag te realiseren en zetten ons, waar dat nodig is, in om dit initiatief naar een volgende fase te brengen”, voegt wethouder  Didi Dorrestijn-Taal toe.

De partijen zullen de komende tijd potentiële exploitanten benaderen voor de uiteindelijke ontwikkeling van de railterminal.

Lees meer:

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.