Rangeerterrein Kijfhoek, foto: ANP

Staatssecretaris: versnelde investering in Havenspoorlijn en ‘oude dame’ op Kijfhoek

De komende twee jaar gaat er 700 miljoen euro extra naar het spooronderhoud. Daardoor kan ProRail de Havenspoorlijn, het heuvelsysteem op Kijfhoek en het spoor bij Schiphol versneld aanpakken. Dat meldde staatssecretaris Stientje van Veldhoven op Prinsjesdag in een video-interview met SpoorProTV.

Er wordt in totaal 1,4 miljard aan investeringen naar voren gehaald, waarvan ongeveer 700 miljoen de komende twee jaar al wordt uitgegeven. Daardoor kan volgens de bewindsvrouw snel worden geïnvesteerd ‘in beter beheer, onderhoud en vervanging van de spoorinfrastructuur’.

Een deel van de extra investering gaat naar de spoorinfrastructuur in de Rotterdamse haven, waardoor de vervanging van de oude infrastructuur versneld kan plaatsvinden. “We hebben samen met ProRail een grondige analyse laten doen om erachter te komen wat er nodig is om het goederenvervoer robuuster te maken. Het is ontzettend belangrijk voor al die goederenvervoerders dat ze een betrouwbare dienstverlening kunnen rijden en daar is het heuvelproces in Kijfhoek heel belangrijk.”

Bekijk hier het video-interview met de staatssecretaris:

Haven Rotterdam

“Ik ben laatst op bezoek geweest op Kijfhoek. Het heuvelsysteem is echt een oude dame. Net als bij oude dames komen er op een gegeven moment gebreken. Dat betekent dat er echt een grote renovatie nodig is. Met deze extra middelen kunnen we daar sneller mee aan de slag.” Het was de bedoeling dat het heuvelsysteem al in 2018 vernieuwd zou worden, maar de vervanging is uitgesteld naar de periode tussen tussen 2021 en 2023. Volgens Van Veldhoven kan deze vervanging nu sneller plaatsvinden.

Een woordvoerder van ProRail zegt in een reactie op de bekendmaking van de extra investeringen dat het ‘fijn is om te weten dat geld geen obstakel zal zijn’ voor het op orde brengen van de Havenspoorlijn en het heuvelsysteem op Kijfhoek. Over de periode waarin de werkzaamheden afgerond zullen zijn, wil hij echter geen uitspraken doen. “Als we de investeringen binnen hebben, dan gaan we kijken of versnelling mogelijk is.”

De spoorgoederenvervoerders dienden vorige week een miljoenenclaim in bij spoorbeheerder ProRail vanwege de haperende spoorinfrastructuur in de Rotterdamse haven. Volgens de zes partijen die de claim indienen, ligt de schade op ongeveer zes miljoen per jaar. De lijst met mankementen is volgens de partijen te lang om op te noemen.

Directeur Hans-Willem Vroon van belangenorganisatie RailGood zegt het beschikbaar stellen van extra budget goed nieuws is, maar niet het onderliggende probleem is. “ProRail moet van aanpak veranderen. We kijken uit naar de resultaten van de analyse die is uitgevoerd.” De problemen met de spoorinfrastructuur in de Rotterdamse haven was aanleiding voor het ministerie van Infrastructuur om een onafhankelijk onderzoek in te stellen. De resultaten van deze studie uitgevoerd door onderzoeksbureau Crisislab worden begin oktober gepubliceerd.

Personenvervoer

Verder wordt er ook vervroegd onderhoud gepleegd aan het spoor rondom luchthaven Schiphol waar volgens de bewindsvrouw ‘al lang bekend is dat daar meer investeringen voor nodig zijn’. Ook wordt er geïnvesteerd in het onderhoud van de monumentale stationskappen van Leeuwarden en Groningen.

Op Prinsjesdag werd verder bekendgemaakt dat de beschikbaarheidsvergoeding voor het dekken van de tekorten van de vervoerders in het OV als gevolg van de coronacrisis wordt doorgetrokken. Daarvoor wordt voor de eerste helft van volgend jaar 740 miljoen euro vrijgemaakt.

“We hebben afgelopen jaar gezien dat het aantal reizigers afnam doordat wij als overheid adviseerden om thuis te werken en niet onnodig met het openbaar vervoer te reizen. Tegelijkertijd is het openbaar vervoer een vitale sector. Het is voor ontzettend veel mensen van cruciaal belang om naar hun werk, familie of op pad te gaan. Daar hechten wij als kabinet aan en dat vinden wij ook volgend jaar belangrijk.”

Lees ook:

Banner SpoorProTV groot

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.