DB Schenker, goederentrein, Duitsland

Raad van toezicht wijst Sigrid Nikutta aan om noodlijdend DB Cargo te saneren

Sigrid Nikutta is door de raad van commissarissen van Deutsche Bahn benoemd tot topvrouw van het noodlijdende DB Cargo. De raad van toezicht van Deutsche Bahn buigt zich momenteel over de toekomst van de in zwaar weer verkerende goederentak van het spoorbedrijf. Ook wordt de verkoop van DB Schenker opnieuw overwogen.

Nikutta (50) werkte in het verleden ook in leidinggevende functies bij Deutsche Bahn. Zo was ze tussen 2001 en 2010 in dienst bij DB Schenker Deutschland AG. Onder meer het toezicht op het bedrijfsonderdeel treinverkeer viel onder haar verantwoordelijkheid. Ze stapte in 2010 over naar BVG in Berlijn, waar ze de leiding kreeg over het bus- en spoorvervoer in de Duitse hoofdstad.

Saneren

Ze is nu teruggehaald om de goederenspoordochter van DB te saneren. Het is de afgelopen jaren maar niet gelukt om dit bedrijfsonderdeel uit de verliezen te halen. Deutsche Bahn kreeg onlangs een waarschuwing van de minister van Verkeer Andreas Scheuer. Duitsland is enig aandeelhouder van DB en wil nu ingrijpen om een einde te maken aan een lange periode van verliezen bij DB Cargo. Scheuer liet ook weten dat hij uiterlijk 14 november duidelijkheid wil van de top van DB over de toekomststrategie van het bedrijf.

De Duitse rekenkamer, de Bundesrechnungshof, adviseerde ook om DB Schenker te verkopen om een deel van de schulden van de hele DB groep af te lossen. Deze is inmiddels opgelopen tot ruim 20 miljard euro. DB Cargo is een belangrijke schakel in de aan- en afvoer van zee- en luchtvracht. Daarnaast heeft het bedrijf ook distributiecentra en opslag faciliteiten voor transportbedrijven. Bij het bedrijfsonderdeel werken in totaal 76.000 mensen.

Tegenstander

De directie van DB was tot nu toe fel tegenstander van de verkoop van DB Schenker en de divestment van DB Cargo. Het lot van deze bedrijfsonderdelen wordt deze week bezegeld door de raad van toezicht waarin ook de Duitse staat, werknemers en onafhankelijke toezichthouders zijn vertegenwoordigd.

Dr-Sigrid-Nikutta-Deutsche-Bahn

Lees ook:

Auteur: Folkert Nicolai

Folkert Nicolai is redacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.