Terminal Chengdu, foto: Havenbedrijf Rotterdam

Spoor is ‘stevige zorg’ voor Amsterdamse havensector

Havenbedrijf Amsterdam wil met het regionale bedrijfsleven zo spoedig mogelijk een brandbrief inclusief petitie sturen naar staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Daarmee willen ze de bewindsvrouw wijzen op het dreigend aantal knelpunten op het spoor in de hoofdstad richting het achterland.

Volgens directeur energie, vracht & offshore Femke Brenninkmeijer van Havenbedrijf Amsterdam is de capaciteit op het lokale spoor ‘een stevige zorg’ voor de havensector en moet er snel actie worden ondernomen richting het verantwoordelijke ministerie in Den Haag.

“Nu wij in de hoofdstad binnen enkele jaren aan de voorkant kunnen beschikken over de grootste zeesluis van de wereld, moeten we zorgen dat de achterdeur open blijft op het spoor”, aldus Brenninkmeijer op het drukbezochte Havendebat Amsterdam. “Je bent immers als haven net zo goed als je achterlandverbindingen.”

Weggedrukt

Zij riep op tot een ‘coalitie van bereidwilligen’ om middels een handtekeningenactie onder de bedrijven de aandacht te vragen van de staatssecretaris voor de problemen. Wanneer de brandbrief wordt verstuurd, kon zij nog niet zeggen.

Brenninkmeijer wees onder meer op de capaciteitsproblemen bij het Centraal Station, waar het railgoederenvervoer steeds verder wordt weggedrukt door de passagierstreinen. Tata-Steel IJmuiden, een grote afnemer van spoorvervoer naar het Duitse achterland, toonde zich onder meer bezorgd over de verbouwingen volgend jaar op Amsterdam Centraal.

Het staalbedrijf laat dagelijks zes vrachttreinen met staal rijden vanaf IJmuiden via het Centraal Station naar het Duitse achterland en Pieter van Tongeren, directeur outbound logistics van Tata Steel, vraagt zich af of er straks nog voldoende capaciteit is voor die afvoer. Op jaarbasis gaat het dan om 1,2 miljoen ton staal.

Flexibiliteit

Ook het Programma Hoogfrequent Spoor van ProRail en NS betekent dat er straks minder flexibiliteit is voor de vrachttreinen van Tata Steel, aldus Van Tongeren. “Dat is nogal wat als je het zo stringent gaat regelen. Welke garanties hebben wij straks dan nog dat een vertraagde trein nog zal gaan rijden.”

Ook de spitssluiting voor goederentreinen maakt het volgens de logistiek manager straks ‘onmogelijk’ voor Tata Steel om bepaalde routes te bedienen. “Wij moeten dit nu gezamenlijk oppakken richting overheid en ProRail, want dit is slecht voor de gehele omgeving.”

Van Tongeren wijst er verder op dat Amsterdam in tegenstelling tot Rotterdam met de Betuweroute niet beschikt over een eigen railgoederenspoorlijn. “Wij moeten het als haven dan ook hebben van het bestaande spoor in Nederland.”

Auteur: John Versleijen

John Versleijen is redacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

3 reacties op “Spoor is ‘stevige zorg’ voor Amsterdamse havensector”

Pat Rick|09.11.18|11:31

Wat we zien is dat NS vaker passagiers wil gaan rijden om de grotere stromen aan te kunnen. Maar spoor is niet geschikt voor extreem hoge frequenties: misschien haal je 15-20 treinen / uur per spoor. Met metro kun je wel 40 tot 60 treinen per uur halen (ja 1 per minuut). Maak capaciteit vrij rond A’dam en in de Schipholtunnel door metro uit te bouwen naar Schiphol/Hoofddorp, Zaandam evt Almere.

Loek van der Heide|22.11.18|18:08

COROP-regio Amsterdam-NZK zou er goed aan doen om, in het belang van de spoorweg ontsluiting, eens te kijken naar het verbinden vd Noordflank/Randstad, via Noordflank Randstad-Afsluitdijk, aansluitend op de 162b-staatsspoorlijn Harlingen-Duitsland.
– Amsterdam krijgt dan via Noordflank-Afsluitdijk-Harlingen-Nieuweschans (-Bremen Hamburg en verder) een eigen spoorverbinding.
– Tevens kan er gewerkt worden aan betere bereikbaarheid OV tussen Den Helder-Alkmaar, en Den Oever-Hoorn

Karel Ingrid Samson|10.12.18|16:03

Misschien ook een mogelijkheid om vanaf de houtrakpolder een directe aansluiting richting Haarlem te maken. hierdoor is het mogelijk om via Rotterdam te rijden. de extra Km moeten dan wel gecompenseerd worden!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.