Goederentrein, gevaarlijke stoffen

Minder spoorvertragingen door kleine lekkages gevaarlijke stoffen

Lekkages waarbij kleine hoeveelheden van gevaarlijke vloeistoffen vrijkomen uit een ketelwagen van een goederentrein, hebben in 2017 minder vaak tot vertragingen geleid. Dit is het gevolg van een nieuwe manier van alarmeren in het Rotterdamse havengebied bij dit soort voorvallen. Van de zeventien keer dat de (bedrijfs)brandweer vorig jaar moest uitrukken, konden de treinen op de hoofdbaan twaalf keer blijven rijden. De nieuwe werkwijze betekent aanzienlijk minder economische schade voor goederenvervoerders.

Het gaat om lekkages waarbij hele kleine hoeveelheden van een (soms gevaarlijke) vloeistof vrijkomen uit een goederenwagon, ook wel druppellekkages genoemd. Tot 2016 werd bij een lekkage het treinverkeer volledig stilgelegd. Dat jaar ging het om 32 gevallen in het Rotterdamse havengebied.

Kleine lekkages

De gezamenlijke brandweer in de Rotterdamse haven en Incidentbestrijding van ProRail zijn het erover eens geworden dat het stilleggen van het treinverkeer niet nodig is, omdat het bekend is wat voor stoffen er in de druppelende wagons zit. Aan de hand van die kennis, kunnen de samenwerkende partijen bepalen hoe groot het (gezondheids)risico is voor de buitenwereld. Dit risico is volgens ProRail meestal zo klein, dat de brandweer niet met man en macht hoeft uit te rukken. De spoorbeheerder beschikt zelf over gekwalificeerd personeel en materialen om kleine lekkages op te lossen.

Ditzelfde systeem wordt ook uitgevoerd op emplacement Kijfhoek in Zwijndrecht. Invoering daar laat door ingewikkelde aanpassingen aan computersystemen nog op zich wachten, meldt ProRail. In 2016 waren er op Kijfhoek 29 kleine lekkages. Vorig jaar waren dat er 28.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Minder spoorvertragingen door kleine lekkages gevaarlijke stoffen”

Goed nieuws!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.