Calamiteitenoefening, Betuweroute

180 hulpverleners doen calamiteitenoefening op Betuweroute

180 hulpverleners hebben zaterdag op de Betuweroute bij Gorichem een calamiteitenoefening uitgevoerd. Op de spoorgoederenlijn werd een incident met een trein met gevaarlijke stoffen in scène gezet. Naast de brandweerkorpsen Zuid-Holland Zuid en Gelderland-Zuid deed ook de incidentenbestrijding van de spoorsector mee aan de training. Spoorbeheerder Keyrail organiseerde de oefening.

In het oefenscenario zag de machinist van de trein rook en besloot daarna om de trein stil te zetten. Tijdens een nadere verkenning zag hij rook en vuur en nam hij direct contact op met de verkeersleiding. Daarna rukte de gewaarschuwde brandweer met groot materieel uit. De brandweer voerde daarna een oefening met het koelen van een ketelwagen uit. Het belangrijkste doel in de oefening was de onderlijke samenwerking. Daarbij werd de vooraf bedachte manier om het incident te bestrijden getest en geëvalueerd.

Testen paraatheid

Volgens spoorbeheerder Keyrail, Veiligheidsregio Gelderland Zuid en Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid was de oefening erg nuttig en leverde meerdere leer- en verbeterpunten op. Deze punten worden gebruikt in de planvorming, om zo de samenwerking te versterken.

De jaarlijkse oefeningen en het testen van de paraatheid van de korpsen moeten ervoor zorgen dat alle voorzieningen bij de Betuweroute in gebruik blijven. Daarover zijn afspraken gemaakt bij de aanleg van de spoorgoederenlijn.

Verbeteren veiligheid

Tijdens de oefening werkten Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, politie-eenheid Rotterdam, Rijkswaterstaat, waterschap Rivierenland en spoorbeheerder Keyrail samen. De spoorsector, veiligheidsregio’s en andere hulpdiensten werken naast het uitvoeren van oefeningen samen aan het verbeteren van de veiligheid op en langs de Betuweroute.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.