Maasvlakte 2, april 2013

EU investeert tientallen miljoenen in spoorprojecten

Nederland krijgt dit jaar tientallen miljoenen euro subsidie van Brussel voor spoorprojecten. Zo komt er Europees geld vrij voor een planstudie naar de spoorterminal voor Greenport Venlo. Ook wordt er geïnvesteerd in de verbetering van de overslaghandeling bij APM Terminals op de Tweede Maasvlakte en de realisatie van het Europese spoorbeveiligingssysteem ERTMS op Maasvlakte 2.

Het geld voor de spoorprojecten komt het Europese subsidieprogramma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T). Dit programma heeft als doel om binnen de Europese Unie tot één grensoverschrijdend hoofdnetwerk voor het vervoer over land, water en door de lucht te komen.

Railterminal

Voor de planstudie naar een nieuwe railterminal voor Greenport Venlo wordt een subsidie van 681.000 euro vrijgemaakt. Deze railterminal zal een belangrijke link worden in het TEN-T spoornetwerk. Daarnaast wordt er 5,5 miljoen euro geïnvesteerd in de overslagafhandeling bij APM Terminals op de Tweede Maasvlakte. Dit zorgt er voor dat er meer goederen via het water en spoor naar het achterland worden vervoerd.

Het Havenbedrijf Rotterdam krijgt 900.000 euro voor de realisatie van het Europese spoorbeveiligingssysteem ERTMS op het nieuwe spoor op Maasvlakte 2. Verder krijgt Mitsui Rail Capital Europe een bijdrage van een miljoen euro voor het upgraden van goederenvervoerlocomotieven met ERTMS voor gebruik op TEN-T corridors.

Spoorprojecten

De spoorprojecten zijn door het ministerie van Infrastructuur en Milieu voorgedragen. De exacte toedeling is afhankelijk van definitieve subsidiebesluiten die in september worden vastgesteld.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is blij met de bijdrage uit Brussel. “Europa onderstreept hiermee het grote belang van investeringen in infrastructuur voor de economie. De projecten die de Europese subsidie krijgen, zorgen ervoor dat we goederen en personen sneller, veiliger en duurzamer kunnen vervoeren.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.