goederentrein, Canada, ontploffing

Dodental treinramp Canada opgelopen tot 47

De politie gaat ervan uit dat alle vermisten bij de treinramp in Lac-Mégantic in Canada dood zijn. Het dodental van het ongeluk is daarmee opgelopen naar 47. Een medewerker is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de ramp met de goederentrein. Hij zou de handremmen van de trein niet goed hebben ingesteld. Dat zegt het hoofd van de Montreal, Maine & Atlantic Railway.

Voordat de trein afgelopen weekend richting het centrum van Lac-Mégantic rolde, was er brand aan boord geweest. Bij het blussen van het vuur was de locomotief uitgeschakeld waardoor de normale remmen niet meer werkten.

Treinongeluk

Treinwagons geladen met olie reden Lac-Mégantic binnen met ruim 100 kilometer per uur. Vanwege de verwoestingen door de explosies en de intense branden is het dagen na de ramp in sommige delen van de stad nog steeds niet mogelijk om naar slachtoffers te zoeken. Pas één lichaam is officieel geïdentificeerd, zo meldt de NOS.

De politie lijkt de hoop op overlevenden te hebben opgegeven. Tegen de familie van de vermisten is gezegd dat hun geliefden naar alle waarschijnlijkheid om het leven zijn gekomen. Daarmee is sprake van het ergste treinongeluk in Canada in bijna 150 jaar. In 1864 kwamen 99 mensen om het leven nadat een trein in Quebec was ontspoord en in een rivier stortte.

Onderzoek

De hulpdiensten konden maandag pas voor het eerst onderzoek verrichten in het kerngebied van de explosie. Ze moesten wachten totdat de branden waren geblust en de overgebleven tankwagons voldoende waren gekoeld, zodat het explosiegevaar was geweken. De goederentrein stond elf kilometer buiten de stad Lac-Mégantic geparkeerd.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.