Treinramp, goederentrein, Wetteren

Treinverkeer na ontsporing goederentrein eerder hervat

Het treinverkeer tussen Wetteren en Schellebelle zal vanaf zaterdag 29 juni volledig hervat worden na de ontsporing van de goederentrein op 4 mei bij het Belgische Wetteren. Dat laat Infrabel weten. Eerder ging de Belgische spoorbeheerder nog uit van 1 juli, maar het herstel loopt sneller dan verwacht.

De ontsporing van de goederentrein van DB Schenker op zaterdagmorgen 4 mei blokkeerde het treinverkeer tussen de stations Gent-Sint-Pieters en Aalst (lijn 50) en tussen Dendermonde en Gent-Sint-Pieters (lijn 53). Vanaf 27 mei kon al weer een deel van het treinverkeer vrijgegeven worden met uitzondering van het traject tussen Wetteren en Schellebelle.

Vernieuwing infrastructuur

Door de voorspoedige herstelwerkzaamheden kan dat laatste stuk twee dagen eerder in gebruik genomen dan aanvankelijk verwacht. Op de plek waar de trein ontspoorde werkt Infrabel na het verwijderen van de ontspoorde trein en het saneren van de grond aan de vernieuwing van de infrastructuur. Over een afstand van 350 meter komen er nieuwe ballast, sporen dwarsliggers, wissels, bovenleidingspalen en bovenleiding. Wanneer dat werk is afgerond, kan Infrabel na de vereiste veiligheidstesten en testritten het treinverkeer tussen Wetteren en Schellebelle weer vrijgeven.

In het begin zal er een snelheidsbeperking van 40 kilometer per uur gelden over de afstand van 350 meter waar het spoor vernieuwd is. Tussen 8 en 12 juli zullen er ook nog enkele werkzaamheden plaatsvinden. Vanaf 12 juli verloopt het treinverkeer dan weer helemaal normaal.

Dode en gewonden

Bij het ongeluk in Wetteren kwam één man om het leven en raakten tientallen mensen gewond. De trein vervoerde onder meer acrylonitril. Na de ontsporing ontplofte een aantal wagons en verspreidde de giftige stoffen zich met het bluswater via de riolering. Honderden mensen werden tijdelijk geëvacueerd.

Lees ook

Ontspoorde goederentrein België is van DB Schenker
Treinverkeer tussen Wetteren en Schellebelle op 1 juli hervat

 

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.