Treinstoring Amsterdam juni 2023

Oorzaak treinstoring bekend, ProRail struikelde over kapot onderdeel in bedieningssysteem

De treinstoring zorgde voor veel hinder voor reizigers. 2023, ANP / Jeroen Jumelet

Een defect onderdeel in het systeem voor de bediening van seinen en wissels is de oorzaak van de grote treinstoring rond Amsterdam begin deze week, meldt ProRail. Het onderdeel is inmiddels vervangen, aldus het bedrijf.

“Het systeem is de afgelopen twee dagen uitgebreid getest en werkt weer”, aldus ProRail. De storing die zondag begon, zorgde voor grote overlast. Veel reizigers strandden op Amsterdam CS. Sommigen moesten daar overnachten. Ook maandagochtend had het treinverkeer nog last van de storing.

Na onderzoek de afgelopen dagen is gebleken dat een onderdeel in het bedieningssysteem voor seinen en wissels niet goed werkte, aldus ProRail. Als gevolg daarvan viel de software die de bediening van seinen en wissels regelt uit.

Omdat het onderdeel niet naar behoren werkte, gaf het ook geen signaal af dat er iets mis was waardoor een back-upsysteem niet zoals bedoeld inschakelde. ProRail zegt verder onderzoek te doen om dit in de toekomst te voorkomen.

Door de storing in de verkeersleidingspost in Amsterdam was ProRail uitgeweken naar de post in Utrecht. In de nacht van vrijdag op zaterdag verhuist het bedrijf terug. “Extra inzet en de overstap naar een uitwijklocatie boden een tijdelijke oplossing. Het defect zelf is nu ook uitgezocht en dat is goed nieuws: we kunnen weer terug naar normaal”, zegt ceo John Voppen in een reactie.

Voordat het zover is, zal er eerst opnieuw overlast zijn. Tijdens deze verplaatsing tussen verkeersposten worden de systemen in Amsterdam weer aangezet en wordt ook het personeel naar Amsterdam gebracht. Door de verhuizing rijden er geen treinen rondom Amsterdam. “We doen er alles aan om alles klaar te hebben als de eerste treinen op zaterdag weer gaan rijden”, aldus ProRail. Dat raadt reizigers aan alternatief vervoer te regelen of niet te reizen in de regio Amsterdam.

ANP/NA

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is chef redactie van SpoorPro en de RailTech-titels.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Oorzaak treinstoring bekend, ProRail struikelde over kapot onderdeel in bedieningssysteem | SpoorPro.nl
Treinstoring Amsterdam juni 2023

Oorzaak treinstoring bekend, ProRail struikelde over kapot onderdeel in bedieningssysteem

De treinstoring zorgde voor veel hinder voor reizigers. 2023, ANP / Jeroen Jumelet

Een defect onderdeel in het systeem voor de bediening van seinen en wissels is de oorzaak van de grote treinstoring rond Amsterdam begin deze week, meldt ProRail. Het onderdeel is inmiddels vervangen, aldus het bedrijf.

“Het systeem is de afgelopen twee dagen uitgebreid getest en werkt weer”, aldus ProRail. De storing die zondag begon, zorgde voor grote overlast. Veel reizigers strandden op Amsterdam CS. Sommigen moesten daar overnachten. Ook maandagochtend had het treinverkeer nog last van de storing.

Na onderzoek de afgelopen dagen is gebleken dat een onderdeel in het bedieningssysteem voor seinen en wissels niet goed werkte, aldus ProRail. Als gevolg daarvan viel de software die de bediening van seinen en wissels regelt uit.

Omdat het onderdeel niet naar behoren werkte, gaf het ook geen signaal af dat er iets mis was waardoor een back-upsysteem niet zoals bedoeld inschakelde. ProRail zegt verder onderzoek te doen om dit in de toekomst te voorkomen.

Door de storing in de verkeersleidingspost in Amsterdam was ProRail uitgeweken naar de post in Utrecht. In de nacht van vrijdag op zaterdag verhuist het bedrijf terug. “Extra inzet en de overstap naar een uitwijklocatie boden een tijdelijke oplossing. Het defect zelf is nu ook uitgezocht en dat is goed nieuws: we kunnen weer terug naar normaal”, zegt ceo John Voppen in een reactie.

Voordat het zover is, zal er eerst opnieuw overlast zijn. Tijdens deze verplaatsing tussen verkeersposten worden de systemen in Amsterdam weer aangezet en wordt ook het personeel naar Amsterdam gebracht. Door de verhuizing rijden er geen treinen rondom Amsterdam. “We doen er alles aan om alles klaar te hebben als de eerste treinen op zaterdag weer gaan rijden”, aldus ProRail. Dat raadt reizigers aan alternatief vervoer te regelen of niet te reizen in de regio Amsterdam.

ANP/NA

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is chef redactie van SpoorPro en de RailTech-titels.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.