Schiphol

Dieseldampen voorlopig nog geen verleden tijd door gebrek aan stroomfaciliteit

Station Schiphol Airport.NS

Nadat er onlangs problemen waren met spoorwerkers die dieseldampen hebben ingeademd in de Schipholtunnel heeft ProRail de huidige maatregelen waarbij uitstoot wordt beperkt en schone lucht wordt aangevoerd verder aangescherpt. Daarnaast wordt de luchtkwaliteit continu gemonitord. Maar waarom wordt er in de Schipholtunnel nog steeds gewerkt met fossiele brandstoffen terwijl de overstap naar elektrisch werktuig theoretisch gezien mogelijk zou zijn?

Bij grote buitendienststellingen zoals in de Schipholtunnel wordt momenteel wel degelijk deels gebruik gemaakt van elektrisch materieel, maar de overstap naar volledig elektrisch is daar niet mogelijk omdat er niet altijd stroom van de bovenleidingen is af te halen, bijvoorbeeld omdat vanwege veiligheidsmaatregelen de stroom wordt uitgezet tijdens werkzaamheden. Ook is in de Schipholtunnel niet overal een bovenleiding beschikbaar om stroom van af te nemen. Dat is jammer, want de ene na de andere elektrische innovatie dient zich aan in de spoorbouw.

Batterijlocomotief

Zo presenteerde Strukton Rail – één van de partijen die zelf ook werkzaam in de Schipholtunnel is – onlangs nog een duurzame batterijlocomotief, maar het toegangsproces om de batterijlocomotief in te zetten loopt nog. Verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijen heeft de toelatingsprocedure onlangs wel in werking gesteld.

De inzet van de batterijlocomotief kan op termijn heel wat liters diesels besparen, maar dan zal de vloot op den duur wel flink moeten worden uitgebreid om de diesellocomotieven te vervangen. Voor het overschakelen van diesellocomotieven naar batterijlocomotieven maakt Strukton gebruik van oude afgeschreven elektrische locomotieven van NS. Deze locomotieven krijgen zodoende een tweede leven om zware werktreinen tijdens werkzaamheden aan het spoor te verplaatsen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

1 reactie op “Dieseldampen voorlopig nog geen verleden tijd door gebrek aan stroomfaciliteit”

A C F Sierts|02.02.23|00:09

Het is meer dan verbazingwekkend dat gezondheid niet eerder aanleiding is geweest om op dit vlak maatregelen te nemen. Je gaat in een bijna-gesloten ruimte als een lange spoortunnel toch niet aan de slag midden in de dampen van diesel- of benzinemotoren ? Wat vind de ARBO-wet hiervan ?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Dieseldampen voorlopig nog geen verleden tijd door gebrek aan stroomfaciliteit | SpoorPro.nl