Station Rotterdam Stadion

Rotterdam krijgt definitief treinstations bij De Kuip en Van Nellefabriek

Uitzicht vanaf Varkenoordse Viaduct richting Station Rotterdam Stadion.Валерий Дед / Wikimedia Commons

Rotterdam krijgt er twee nieuwe treinstations bij. Het evenementenstation bij De Kuip wordt onder de noemer Station Stadionpark verbouwd tot permanente treinstop. Ook het drukke knooppunt bij de Van Nellefabriek in Rotterdam-Overschie krijgt een nieuw station. In totaal zal het aantal stations in Rotterdam uitkomen op acht permanente treinstations.

Maandagmiddag kon SpoorPro al melden dat Rotterdam er twee nieuwe stations bijkrijgt, maar nu zijn er meer details bekend.

Het huidige station Rotterdam Stadion zal worden omgedoopt tot Station Stadionpark. Het station, geopend in 1937, is tot nu toe nog niet opgenomen in de normale dienstregeling. Er wordt alleen gestopt door speciale treinen bij voetbalwedstrijden en concerten. Daar komt in de nabije toekomst dus verandering in wanneer het -nu nog onoverdekte- station een grootscheepse verbouwing zal ondergaan en wordt getransformeerd tot permanent station.

Per uur zullen er zes sprinters rijden in beide richtingen. In de toekomst kan dit nog groeien naar acht sprinters per uur. De rijksoverheid en de metropoolregio Rotterdam-Den Haag laten in het onlangs gepubliceerde MIRT-verslag weten te starten met MIRT-verkenning Oude Lijn om te onderzoeken wat er nodig is om Station Stadionpark uiteindelijk door te ontwikkelen tot een bediening met tenminste twaalf sprinters per uur. Minister Harbers zegt te hopen dat nog voor 2030 de eerste schop in de grond kan.

Station Rotterdam Zuid

Of de transformatie van station Rotterdam Stadion van evenementenstation naar permanent station gevolgen heeft voor het naastgelegen station Rotterdam Zuid is vooralsnog niet bekend gemaakt. Wel is station Rotterdam Zuid al jarenlang buiten beeld gebleven voor een renovatie, terwijl de stations Rotterdam Alexander en Rotterdam Noord wel volledig werden opgeknapt. In 2021 werd station Rotterdam Zuid nog uitgeroepen tot ‘lelijkste station van Nederland’.

Station Rotterdam Van Nelle

Ook bij de voormalige Van Nellefabriek, tegenwoordig in gebruik als evenementenlocatie, komt na jarenlange speculaties een station. Het zal gaan om een volledig nieuw te bouwen station dat deel zal uitmaken van de verbinding tussen Leiden en Dordrecht. Wanneer de bouwfase van het station begint is nog niet bekend.

Rotterdam Van Nelle Fabriek
Bij de Van Nellefabriek in Rotterdam wordt een nieuw station gebouwd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.