NS Werkplaats

NS moderniseert materieel met statushouders als monteurs in werk-leertraject

NS-rijtuigen met een Vossloh-locomotief staan klaar in de werkplaats voor onderhoud.Steven Lek / Wikimedia Commons

NS heeft een gedeeltelijke oplossing gevonden om het tekort aan monteurs op te vangen. Statushouders kunnen vanaf nu aan de slag in een leerwerktraject als monteur. Daarmee wordt niet alleen werkperspectief geboden aan statushouders, maar kan NS ook nieuwe monteurs opleiden, “hopelijk voor langere duur”.

In samenwerking met de gemeente Amsterdam en uitzendbureau Randstad zet NS nu in op de technische kant van het bedrijf. Want er is niet alleen een tekort aan conducteurs en machinisten, ook op de onderhoudswerkplaatsen van NS staan ze te springen om technisch personeel.

NS laat tegenover SpoorPro weten “blij” te zijn met de nieuwe leerling-monteurs. “Ze zijn heel erg gemotiveerd en ze werken hard”, aldus een woordvoerder. Volgens NS gaat het hierbij om een werk-leertraject waarbij statushouders onder begeleiding van ervaren monteurs het vak van treinmonteur eigen zullen maken. Als eerste project zijn de monteurs-in-wording verantwoordelijk voor de modernisering van de grote dubbeldekkers in Haarlem.

Naast dat statushouders meteen de kans krijgen om in de praktijk aan het werk te gaan voor NS, krijgen ze ook onderwijs aangeboden. “Ze volgen een opleiding Mechatronica bij het ROC en ze krijgen extra les in de Nederlandse taal”, aldus NS.

Het nieuwe personeel is geselecteerd door uitzendbureau Randstad. NS: “Wendel (recruter Randstad – red.) is letterlijk op zijn fiets buurthuizen afgefietst om kandidaten te werven, geholpen door de gemeente Amsterdam.” Als de statushouders het traject van hun opleiding en praktijkervaring succesvol hebben afgerond krijgen ze een contract aangeboden bij NS. “Ze worden van statushouder leerling-monteur en zijn ook echt onderdeel van het bedrijf”, benadrukt NS. Volgens NS zijn ook de huidige medewerkers erg blij met de komst van de nieuwe monteurs in spé. “Onze collega’s begeleiden hen graag”.

Het is niet de eerste keer dat NS de samenwerking aangaat met statushouders, een uitdagende maar kwetsbare doelgroep die soms ook tussen wal en schip dreigt te vallen. “We werken al langer met hoger opgeleide statushouders en waren al bezig met plannen voor deze groep, bijvoorbeeld voor retailfuncties voordat corona zijn intrede deed”, stelt NS. De vervoerder ziet veel potentie in deze doelgroep om de gaten in het personeelstekort enigszins te dichten. NS: “Ondertussen werken we nu aan plannen voor hen in een functie als conducteur.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.