Groningen, deelstaat Nedersaksen en Hyperloop Development Program slaan handen ineen

2022, University of Applied Sciences Emden/Leer

De provincie Groningen, het Nedersaksische ministerie van Wetenschap en Cultuur en het Hyperloop Development Program gaan samenwerken om onderzoek naar en de ontwikkeling van hyperloop te bevorderen. Daartoe is vrijdag een intentieverklaring ondertekend.

Volgens de partijen betekent de samenwerking het eerste grensoverschrijdende partnerschap voor hyperloopontwikkeling. Samen willen de drie ondertekenaars een open innovatieklimaat faciliteren in het noorden van Nederland en het noordwesten van Duitsland. Volgens de drie kunnen organisaties en instanties uit de hele wereld zich bij het initiatief aansluiten.

De samenwerking is volgens de betrokkenen niet uit de lucht komen vallen. De Duitse deelstaat Nedersaksen is de thuisbasis van het Emsland Maglev testcentrum, terwijl in Groningen het European Hyperloop Center gevestigd wordt. Daar moet volgend jaar begonnen worden met testritten.

Tata Steel Nederland, het Koreaanse POSCO en Hardt Hyperloop zijn afgelopen zomer begonnen met het produceren van speciaal voor een hyperloopbuis ontwikkeld staal. Het is bedoeld voor de hyperlooptestfaciliteit op het terrein van het European Hyperloop Center in Veendam. De stalen buizen worden vanaf eind dit jaar in elkaar gezet op de testlocatie.

Met de testbaan in Veendam hoopt het EHC tijdig te kunnen beginnen met fase 1 van het testwerk, waarbij de partijen het functioneren van een hyperloop wissel op snelheden van 75 kilometer per uur willen aantonen. Door hiermee ervaring op te doen, denkt het EHC tevens beter voorbereid te zijn op de volgende fase van de tests in Meerstad, waarin diezelfde wissel bij een snelheid van 700 kilometer per uur gedaan moet worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.