‘Treinuitval kan volgend jaar oplopen tot 20 procent’

Afbeelding: NS Beeldbank NS

De NS liet dinsdag weten dat het volgend jaar 10 procent minder treinen zal laten rijden. Het bedrijf verklaart nu tegenover SpoorPro dat die prognose mogelijk iets te “rooskleurig” is. NS heeft berekend dat de treinuitval kan oplopen tot 15 procent. Goed geïnformeerde bronnen gaan uit van 20 procent.

Als de buitendienststelling van de treinen bij NS zal oplopen tot 20 procent betekent dat dat 1 op de 5 treinen voor onbepaalde tijd niet meer zal rijden. Het strookt niet met de visie van het kabinet dat juist wil inzetten op meer treinverkeer en minder auto- en vliegverkeer.

Goed geïnformeerde bronnen (op de redactie van SpoorPro bekend) vrezen voor een verdubbeling van de uitval van het aantal treinen. “NS spreekt over minstens 10 procent treinuitval. Dat kan oplopen tot 20 procent”, aldus de bron.

Treinuitval kan verder oplopen

In een reactie tegenover SpoorPro laat NS weten: “Wij gaan vooralsnog niet uit van een treinuitval van 20 procent. Zelf hebben we berekend dat wij met 10 procent minder treinen gaan rijden ten opzichte van 2019. Dat percentage kan binnen onze berekeningen oplopen tot 13 à 15 procent”. In het laatste scenario is dat alsnog 5 procent meer treinuitval bovenop de 10 procent dat NS “in het meest gunstige scenario” onlangs naar de buitenwereld heeft gecommuniceerd.

Personeelstekort

NS heeft te maken met aanhoudend personeelstekort. Daarnaast heerst er veel onrust onder het personeel met betrekking tot de cao. Om die reden zijn er sinds vandaag stakingen begonnen die uiteindelijk in het hele land merkbaar zullen zijn voor reizigers.

Lees ook:

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

1 reactie op “‘Treinuitval kan volgend jaar oplopen tot 20 procent’”

A C F Sierts|25.08.22|09:54

Het verbaasde mij al dat NS na Covid nog zolang heeft vastgehouden aan de 2e tranche van de 10-minuten-frequentie. Dat lijkt toch vooral politiek-strategisch te zijn geweest. Met het personeelstekort heeft NS een politiek correcte Way Out om af te kunnen schalen. Het extra reizigersverlies door de stakingen komt NS nu ook goed uit, zo wordt voorkomen dat na afschaling de treinen overvol zitten. Straks een ongekend wegverkeersinfarct en ziedaar: extra geld voor spoor.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Treinuitval kan volgend jaar oplopen tot 20 procent’ | SpoorPro.nl

‘Treinuitval kan volgend jaar oplopen tot 20 procent’

Afbeelding: NS Beeldbank NS

De NS liet dinsdag weten dat het volgend jaar 10 procent minder treinen zal laten rijden. Het bedrijf verklaart nu tegenover SpoorPro dat die prognose mogelijk iets te “rooskleurig” is. NS heeft berekend dat de treinuitval kan oplopen tot 15 procent. Goed geïnformeerde bronnen gaan uit van 20 procent.

Als de buitendienststelling van de treinen bij NS zal oplopen tot 20 procent betekent dat dat 1 op de 5 treinen voor onbepaalde tijd niet meer zal rijden. Het strookt niet met de visie van het kabinet dat juist wil inzetten op meer treinverkeer en minder auto- en vliegverkeer.

Goed geïnformeerde bronnen (op de redactie van SpoorPro bekend) vrezen voor een verdubbeling van de uitval van het aantal treinen. “NS spreekt over minstens 10 procent treinuitval. Dat kan oplopen tot 20 procent”, aldus de bron.

Treinuitval kan verder oplopen

In een reactie tegenover SpoorPro laat NS weten: “Wij gaan vooralsnog niet uit van een treinuitval van 20 procent. Zelf hebben we berekend dat wij met 10 procent minder treinen gaan rijden ten opzichte van 2019. Dat percentage kan binnen onze berekeningen oplopen tot 13 à 15 procent”. In het laatste scenario is dat alsnog 5 procent meer treinuitval bovenop de 10 procent dat NS “in het meest gunstige scenario” onlangs naar de buitenwereld heeft gecommuniceerd.

Personeelstekort

NS heeft te maken met aanhoudend personeelstekort. Daarnaast heerst er veel onrust onder het personeel met betrekking tot de cao. Om die reden zijn er sinds vandaag stakingen begonnen die uiteindelijk in het hele land merkbaar zullen zijn voor reizigers.

Lees ook:

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

1 reactie op “‘Treinuitval kan volgend jaar oplopen tot 20 procent’”

A C F Sierts|25.08.22|09:54

Het verbaasde mij al dat NS na Covid nog zolang heeft vastgehouden aan de 2e tranche van de 10-minuten-frequentie. Dat lijkt toch vooral politiek-strategisch te zijn geweest. Met het personeelstekort heeft NS een politiek correcte Way Out om af te kunnen schalen. Het extra reizigersverlies door de stakingen komt NS nu ook goed uit, zo wordt voorkomen dat na afschaling de treinen overvol zitten. Straks een ongekend wegverkeersinfarct en ziedaar: extra geld voor spoor.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.