Spoorwegovergang

Werkzaamheden verwijderen NABO Hilversum dit weekend van start gegaan

Bron: ProMedia Group

In Hilversum is ProRail dit weekend begonnen met het verwijderen van de niet actief beveiligde overweg (NABO)  ter hoogte van de Maartensdijkseweg. Ook wordt er in deze periode ter vervanging hiervan een nieuwe tunnel aangelegd. Dit duurt tot 11 augustus.

Er wordt nog tot eind september gewerkt aan de op- en afritten van de tunnel, de pompinstallatie en het aanbrengen van verhardingen. In oktober moet de tunnel opgeleverd worden.

In maart werd de onbeveiligde spoorwegovergang al afgesloten. “Onbeveiligde overwegen zijn gevaarlijk en worden door het toenemende trein- en wegverkeer steeds gevaarlijker. Hoe minder overwegen hoe veiliger het wordt”, zei Harro Homan, regiodirecteur bij ProRail herover.

De tunnel is er echter niet alleen gekomen om veiligheidsredenen. Het moet ook zorgen voor meer verbinding tussen natuurgebieden. Naast fietsers en voetgangers moeten ook ruiters en verschillende diersoorten uiteindelijk gebruik kunnen gaan maken van de tunnel.

Knallen

De fietstunnel is ontworpen door bouwbedrijf BAM Infra Nederland. Er is hiervoor geen ingenieursbureau gecontacteerd. “De conditionering, het ontwerp en het opstellen van het uitvoeringscontract wordt samen met de aannemer gedaan. Een dergelijke samenwerking verkort de reguliere doorlooptijd, geeft minder risico’s en  reduceert kosten”, aldus Pieter Dijkstra, projectmanager bij ProRail.

“Veertien maanden geleden moesten de benodigde onderzoeken, ontwerpen en de afstemming met de omgeving en stakeholders allemaal nog gedaan worden. We hebben zeker 21 maanden samengeperst in 14 maanden door als partners met elkaar samen te werken. De komende vijf dagen wordt het knallen met elkaar en de onderaannemers om in september de onderdoorgang aan de gemeente op te leveren”, zei Bob Haksel, Bouw/Contractmanager TunnelAlliantie bij ProRail op LinkedIn naar aanleiding van de start van de werkzaamheden.

Er worden daarnaast verschillende andere werkzaamheden uitgevoerd bij station Hilversum. Tot 11 augustus is er van- en naar de stad dan ook geen treinverkeer mogelijk.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Simone van der Lee

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.