Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia
Rechtszaak

Raad van State akkoord met aanleg tunnel bij overweg Vierpaartjes in Venlo

De aanleg van een tunnel bij de spoorovergang Vierpaardjes in Venlo kan beginnen. De Raad van State verwierp woensdag de bezwaren van een aantal omwonenden en bedrijven tegen het bestemmingsplan dat de tunnel mogelijk maakt. Voor de aanleg moeten wel 18 woningen en een paar bedrijfspanden worden gesloopt.

Het belangrijkste bezwaar was het ontbreken van een uitgebreid milieuonderzoek, een zogeheten milieueffectrapportage. Volgens de bezwaarmakers maakt de tunnel een groei van het railverkeer mogelijk. En de milieueffecten van die groei had de gemeenteraad van Venlo in kaart moeten brengen bij het vaststellen van het bestemmingsplan.

Volgens de Raad van State maakt het bestemmingsplan alleen een tunnel voor het wegverkeer mogelijk en niet een verandering aan de spoorbanen en het gebruik daarvan. Van een vergroting van de capaciteit van het spoor is dus geen sprake. En daarom is een milieueffectrapportage hier ook niet vereist.

Vierpaardjes Venlo
Het ontwerp voor de ondertunneling. Bron: gemeente Venlo

Lawaai op het spoor

Omdat er door dit bestemmingsplan niets verandert aan het railverkeer, hoeft volgens de Raad ook niet te worden gekeken naar lawaai veroorzaakt op het spoor. De gemeente Venlo heeft wel onderzoek gedaan naar lawaai bij woningen in de omgeving. Dat lawaai van het bestaande railverkeer ontstaat door het slopen van een aantal woningen vanwege de aanleg van de tunnel. Daardoor valt een geluidsbuffer weg voor woningen die verder weg van het spoor liggen. Daar ontstaat nu meer lawaai. Om dat lawaai te verminderen wordt gedeeltelijk een geluidswal en gedeeltelijk een geluidsscherm aangelegd.

De Raad oordeelt dat het bestemmingsplan dus alleen de tunnel mogelijk maakt. Voor veranderingen aan het spoor zijn andere besluiten nodig en daar gaat de gemeente Venlo niet over.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Adrie van der Wel

Adrie van der Wel is freelance journalist en schrijft voor meerdere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.