Ontwerp nieuw hyperloopconcept TU Delft
Videoreportage

Delft Hyperloop blaakt van zelfvertrouwen bij presentatie nieuwe pod

Ontwerp nieuw hyperloopconcept TU Delft

Het studententeam Delft hyperloop heeft deze week het ontwerp gepresenteerd van het nieuwe hyperloopconcept. Daarmee doet het team deze zomer tijdens de European Hyperloop Week-competitie een gooi naar de titel. SpoorProTV was bij de onthulling van het ontwerp en sprak met betrokkenen. 

Het studententeam heeft een duidelijke route voor zichzelf uitgestippeld, waarop het de komende tijd drie grote stappen wil zetten, legt team captain Delft Hyperloop Patrich Sheppard uit. “Het prototype gaat zweven en zal voortaan aan de baan hangen in plaats van er overheen gaan. Tenslotte gaan we het aandrijvingssysteem nog efficiënter maken”.

Bekijk hier de videoreportage:

Magneten duwen capsule voort

Chief engineer Hidde de Bos licht toe hoe dat precies werkt. “In de buis, die nagenoeg helemaal vacuum gezogen is, werken we met spoor met daarin magneten. Die trekken ons als het ware naar de baan toe, terwijl we met andere magneten de hyperloop pod juist als het ware van de baan weren. Hierdoor blijven zweven. Voor beweging hebben we magneten die de capsule vervolgens gaan duwen, om het zo te noemen.”

Deze manier van voortstuwing is volgens De Bos een bijzondere, onder meer vanwege de kennis en vaardigheid die ervoor nodig is om het te laten slagen. “Het bijzondere aan dit systeem is dat je met hele kleine toleranties en hele grote krachten werkt. Dat maakt het een moeilijke exercitie.”

Het is volgens De Bos echter tevens hetgeen dat Delft Hyperloop kan onderscheiden van de concurrentie. “Andere studententeams doen pogingen om tot dezelfde voortstuwing te komen, maar komen zeker nog niet bij ons niveau in de buurt”, aldus De Bos, die er dan ook van overtuigd is dat Delft Hyperloop met de competitiewinst aan de haal gaat.

‘Kwaliteiten van verschillende disciplines benutten’

Het studententeam bestaat uit deelnemers van verschillende faculteiten, zegt Thijs Bolscher, project manager Delft Hyperloop. “We willen ieders kwaliteiten benutten. Zo zijn studenten natuurkunde heel goed met magneten, terwijl studenten industrieel ontwerp ons kunnen helpen met het promoten van het team.” Volgens Bolscher is de competitie dit jaar weliswaar in Nederland, maar doen er teams vanuit de hele wereld mee. “We zullen taaie tegenstanders treffen maar we maken een goede kans op winst”.

Net als voor de vele andere hyperloopconcepten geldt ook voor het prototype van Delft Hyperloop dat deze niet over vijf jaar al ergens door een buis flitst.

“Over tien jaar willen bedrijven die hiermee bezig zijn een proof of concept neerleggen, allereerst voor vracht. Daar kan dan vervolgens mee getest worden. Maar over 15 tot 20 jaar is het denk ik wel zover dat we van Amsterdam naar Parijs kunnen met de hyperloop”, besluit Sheppard.

De European Hyperloop Week wordt dit jaar in Delft en Hilversum gehouden en loopt van 18 tot en met 24 juli.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.