Seksuele intimidatie in het OV

Seksuele intimidatie in het OV: “Onacceptabel en ontoelaatbaar”

De uitzending van BNNVARA-programma BOOS over seksueel grensoverschrijdend gedrag door medewerkers van The Voice of Holland, heeft maatschappelijk gezien voor heel wat beroering gezorgd. Diverse bedrijven en organisaties spreken zich uit, zo ook de NS. 

Actiegroep ‘Say No More’ organiseerde op zaterdag 22 januari een protest op het Jaarbeursplein in Utrecht, om te protesteren tegen seksuele intimidatie in het openbaar vervoer. Vooral vrouwen, non-binaire en transpersonen zouden hiermee geconfronteerd worden, volgens de organisatie.

Of dat deze specifieke groepen inderdaad vaker de dupe zijn van seksuele intimidatie, wordt niet bijgehouden, laat een NS-woordvoerder weten. “Seksuele intimidatie, in welke vorm dan ook, is ontoelaatbaar en dat soort gedrag accepteren wij niet in onze treinen en op onze stations. Wij zien een constant beeld bij dit maatschappelijk probleem dat helaas ook in het OV voorkomt. Het heeft veel impact op degene die het overkomt.”

Tweehonderd meldingen per jaar

Er zijn geen onderzoeken bekend die de aard en omvang van het probleem specifiek binnen het openbaar vervoer schetsen. Navraag bij vervoerders leverde op dat zij in 2019 circa tweehonderd incidenten met betrekking tot seksuele intimidatie registreerden. Het gaat hierbij om seksuele intimidatie in de breedste zin van het woord, inclusief verbale intimidatie, schennispleging en aanranding. Daarnaast zouden veel mensen geen melding maken, waardoor het werkelijk aantal gevallen veel hoger zou liggen.

Maatregelen

NS heeft extra maatregelen genomen, zoals extra cameratoezicht en de inzet van extra veiligheidsteams in de grote steden en op risicovolle tijdstippen. Reizigers die lastig worden gevallen, kunnen dat melden bij de conducteur, maar ook via een Whatsapp of SMS-alert.

Marjan Rintel, president-directeur van NS, heeft zich op het zakelijk platform LinkedIn uitgesproken tegen  grensoverschrijdend gedrag. “Tegen wie dit overkomt, wil ik zeggen: het is belangrijk om je zo snel mogelijk uit te spreken. Al begrijp ik ook dat er momenten zijn dat je dat niet kunt. Uit angst of schaamte, omdat je erdoor overrompeld wordt of twijfelt aan je eigen beoordelingsvermogen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

1 reactie op “Seksuele intimidatie in het OV: “Onacceptabel en ontoelaatbaar””

Kees Boer|24.01.22|18:47

Ik heb er geen woorden voor dit is om woest over te worden,dit deed mij de druppel bovenop naar aanleiding van de rellen in Brussel gisteren toen er met dranghekken werd gegooid op de metroingangen toen zelfs politieagenten moesten vluchten; verschrikkelijk,bizar !

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Seksuele intimidatie in het OV: “Onacceptabel en ontoelaatbaar” | SpoorPro.nl
Seksuele intimidatie in het OV

Seksuele intimidatie in het OV: “Onacceptabel en ontoelaatbaar”

De uitzending van BNNVARA-programma BOOS over seksueel grensoverschrijdend gedrag door medewerkers van The Voice of Holland, heeft maatschappelijk gezien voor heel wat beroering gezorgd. Diverse bedrijven en organisaties spreken zich uit, zo ook de NS. 

Actiegroep ‘Say No More’ organiseerde op zaterdag 22 januari een protest op het Jaarbeursplein in Utrecht, om te protesteren tegen seksuele intimidatie in het openbaar vervoer. Vooral vrouwen, non-binaire en transpersonen zouden hiermee geconfronteerd worden, volgens de organisatie.

Of dat deze specifieke groepen inderdaad vaker de dupe zijn van seksuele intimidatie, wordt niet bijgehouden, laat een NS-woordvoerder weten. “Seksuele intimidatie, in welke vorm dan ook, is ontoelaatbaar en dat soort gedrag accepteren wij niet in onze treinen en op onze stations. Wij zien een constant beeld bij dit maatschappelijk probleem dat helaas ook in het OV voorkomt. Het heeft veel impact op degene die het overkomt.”

Tweehonderd meldingen per jaar

Er zijn geen onderzoeken bekend die de aard en omvang van het probleem specifiek binnen het openbaar vervoer schetsen. Navraag bij vervoerders leverde op dat zij in 2019 circa tweehonderd incidenten met betrekking tot seksuele intimidatie registreerden. Het gaat hierbij om seksuele intimidatie in de breedste zin van het woord, inclusief verbale intimidatie, schennispleging en aanranding. Daarnaast zouden veel mensen geen melding maken, waardoor het werkelijk aantal gevallen veel hoger zou liggen.

Maatregelen

NS heeft extra maatregelen genomen, zoals extra cameratoezicht en de inzet van extra veiligheidsteams in de grote steden en op risicovolle tijdstippen. Reizigers die lastig worden gevallen, kunnen dat melden bij de conducteur, maar ook via een Whatsapp of SMS-alert.

Marjan Rintel, president-directeur van NS, heeft zich op het zakelijk platform LinkedIn uitgesproken tegen  grensoverschrijdend gedrag. “Tegen wie dit overkomt, wil ik zeggen: het is belangrijk om je zo snel mogelijk uit te spreken. Al begrijp ik ook dat er momenten zijn dat je dat niet kunt. Uit angst of schaamte, omdat je erdoor overrompeld wordt of twijfelt aan je eigen beoordelingsvermogen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

1 reactie op “Seksuele intimidatie in het OV: “Onacceptabel en ontoelaatbaar””

Kees Boer|24.01.22|18:47

Ik heb er geen woorden voor dit is om woest over te worden,dit deed mij de druppel bovenop naar aanleiding van de rellen in Brussel gisteren toen er met dranghekken werd gegooid op de metroingangen toen zelfs politieagenten moesten vluchten; verschrikkelijk,bizar !

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.