AI spoorbeveiliging op overweg

Eerste AI-gebaseerd videoanalyse-systeem voor veiligheid bij overwegen ingezet

Bron: Nokia

Nokia heeft zijn eerste op Artificial Intelligence gebaseerde videoanalyse-systeem ingezet om de veiligheid van spoorwegovergangen in Europa te verbeteren. Het systeem Scene Analytics is in de praktijk getest in samenwerking met spoorvervoerder Baselland Transport (BLT) en Schweizer Electronics. Het is geïnstalleerd in de Zwitserse gemeente Münchenstein.

Met Scene Analytics kan een bedrijf als BLT algoritmen ontketenen op hun CCTV-gegevens (closed-circuit television, red). Dit stelt het systeem in staat om te leren hoe het afwijkende situaties kan detecteren.

Deze afwijkingen worden vervolgens in realtime gerapporteerd, terwijl het platform alle relevante informatie over incidenten herkent en opslaat. Op deze manier kan Scene Analytics zowel de responstijd verbeteren als leiden tot nieuwe inzichten in operationele efficiëntie. Het systeem werkt met een reeks standaard industriecamera’s, waardoor er geen extra investeringen nodig zijn.

Overwegen: moeilijk om de veiligheid te waarborgen

“Overwegen staan erom bekend dat het moeilijke gebieden zijn om de veiligheid van passagiers, voetgangers, treinbestuurders en automobilisten te waarborgen. Deze implementatie, in samenwerking met Nokia, is een bemoedigende stap in de richting van het gebruik van Scene Analytics als een extra beschermingslaag in gevaarlijke gebieden”, zegt Michael Theiler, hoofd van het onderhoud van elektrische systemen bij BLT.

“Door overwegsystemen en Scene Analytics te combineren binnen een eenvoudige interface, stelde dit project met Nokia en BLT ons in staat om de interactie tussen overweg-systemen en alarmen te automatiseren voor meer veiligheid”, voegt Roland Liem van Schweizer Electronics toe.

Nokia wijst op Europese statistieken die aangeven dat er jaarlijks zo’n 250 mensen overlijden op overwegen. Ook in Nederland vormen overwegen de zwakste schakel op het spoor. In 2019 vonden er veertien ongelukken plaats op overwegen, waarvan negen met een fatale afloop.

Bekijk hier een video over de werking van het systeem:

Dit artikel is eerder verschenen op RailTech.com.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.