Hersporing-groningen-3ngen-3

Ontsporing in Groningen veroorzaakt door defect spoor

Foto: ProRail

De trein van Arriva die op zondag 27 juni ontspoorde bij Hoofdstation Groningen, liep uit de rails door een defect aan het spoor. Dat meldt spoorbeheerder ProRail naar aanleiding van eigen onderzoek. Hoe het defect is ontstaan, wordt nog onderzocht.

Het treinverkeer rond Hoofdstation Groningen lag vanaf het moment van de ontsporing op zondag rond 23:30 uur tot dinsdagmiddag stil. Na het hersporen en afslepen van de trein bleek de schade aan het spoor groot te zijn en zorgden problemen met de levering van materialen voor vertraging bij het herstel.

Spoorwijdte te groot

Het verloop van het incident laat zien dat de trein tussen de sporen zakte en op lage snelheid ontspoorde doordat de spoorwijdte ter hoogte van een wissel te groot was. Diezelfde dag zijn vergelijkbare spoorlocaties bij station Groningen hierop extra geïnspecteerd en bleek daar het spoor op orde te zijn. Het gaat net als bij de incidentlocatie om sporen waar de baanvaksnelheid onder de 40 kilometer per uur ligt.

ProRail onderzoekt nu verder hoe het komt dat de spoorstaven op de plek van de ontsporing te ver uit elkaar waren komen te staan en hoe het komt dat het pas na de ontsporing aan het licht kwam. Na afronding van dit onderzoek zal ProRail de uitkomsten daarvan naar buiten brengen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

1 reactie op “Ontsporing in Groningen veroorzaakt door defect spoor”

asierts|06.07.21|12:19

En WEER blijken ProRail en procesaannemer Jacobse & Van Es Rail BV
(” voor al u spoorseizoenklaarklussah tegen een keuragh vriendenprijssie “)
… de infra niet op orde te hebben. Gevaarlijk niet op orde, want alweer een ontsporing.

Het houdt niet op, niet vanzelf.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.