Station Lage Zwaluwe

Tweede Kamer stemt tegen versobering OV-dienstregeling

De Tweede Kamer heeft dinsdag tegen onnodige ontslagen en versobering van de dienstregeling bij bedrijven in het openbaar vervoer gestemd. De sector zou volgens de Kamer volledig moeten worden gecompenseerd voor de gemiste inkomsten door de coronacrisis, meldt vakblad OVPro.

Alleen VVD, D66 en JA21 stemden tegen de motie waarin PvdA-Kamerlid Henk Nijboer het huidige en toekomstige kabinet hiertoe opriep.

Motie

Nijboer diende een motie in nadat minister Wopke Hoekstra van Financiën enkele maanden opperde om de dienstregeling voor het OV te versoberen. Kort nadat NS een recordverlies bekendmaakte en benadrukte dat extra coronasteun nodig is, stelde Hoekstra dat het het volhouden van de dienstregeling “op termijn financieel gezien niet vol te houden” lijkt.

Nijboer wil voorkomen dat vervoerders de dienstregeling verder moet uitkleden en onnodig mensen moeten ontslaan. De PvdA’er wijst erop dat het voor de coronacrisis erg druk was in treinen en bussen en dat ook na de coronapandemie opnieuw drukte in het openbaar vervoer wordt verwacht. Daarnaast wijst hij erop dat goed OV op het platteland “van cruciaal belang is voor de leefbaarheid in de regio”.

‘Overbodige motie’

Voorafgaand aan de stemming stuurde demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat een Kamerbrief waarin ze betoogde dat de motie feitelijk al is ingevuld door de recente verlenging van de beschikbaarheidsvergoeding tot 2022. “De motie is daarmee overbodig en daarom ontraad ik deze motie, hoewel ik me in de strekking van de oproep om de continuïteit van het OV als vitale voorziening te borgen kan vinden.” Het kabinet is niet verplicht een aangenomen motie uit te voeren.

Volgens Pedro Peters, voorzitter van branchevereniging OV-NL, geeft de Tweede Kamer met deze motie een belangrijk signaal af. “Voor dit hele jaar heeft het kabinet gelukkig de beschikbaarheidsvergoeding al toegekend. Maar voor 2022 moeten we voor 1 juli aanstaande nog afspraken maken”, laat hij op Twitter weten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.