Nachttrein ÖBB, bron: ÖBB/Harald Eisenberger

Vanaf april 2022 particuliere nachttrein vanuit Nederland

Nachttrein ÖBB, bron: ÖBB/Harald Eisenberger

Nederland heeft er een nieuwe particuliere spoorvervoerder bij die zich richt op reizigersvervoer per nachttrein. De spoorwegonderneming European Sleeper wil vanaf april 2022 een nachttrein introduceren tussen Nederland en België die meerdere malen per week gaat rijden, melden de initiatiefnemers aan Treinreiziger.nl.

Als de plannen doorgaan is het voor het eerst, sinds Lovers Rail dat tussen 1996 en 1999 actief was, dat een particuliere spoorwegmaatschappij de Nederlandse markt betreedt. Wat de beoogde eindbestemming is wil de nieuwe maatschappij nog niet kwijt, dat wordt naar verwachting in april bekendgemaakt.

Exploitatie

“We zijn voor de exploitatie in gesprek met een gerenommeerde buitenlandse open access-spoorwegonderneming als potentiële partner. Zodra die gesprekken in een volgende fase komen, kunnen we de eindbestemming bekend maken”, vertelt mede-initiatiefnemer Elmer van Buuren. Samen met Chris Engelsman is hij de drijvende kracht achter het initiatief.

Het gaat om een bestemming die door het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) is aangemerkt als een potentiële eindbestemming. Die noemde eerder Wenen, München, Zürich, Kopenhagen, Praag, Warschau, Milaan en Turijn als kansrijk voor een nachttrein verbinding. Zonder verdere details los te laten geeft Van Buuren aan dat het een populaire bestemming is voor zowel stedentrips, vakanties als zakelijke reizen.

Uitwerking plannen

Beide initiatiefnemers hebben ruime ervaring in de mobiliteitsmarkt. Zo heeft Van Buuren jarenlang meerdere functies bekleed bij NS en is hij betrokken geweest bij chartertreinen. Bovendien zet hij zich vanuit Train2EU al jaren in voor meer en betere internationale treinen. Zijn collega Chris Engelsman heeft al eenmalig een particuliere nachttrein laten rijden: de Jazz Night Express in 2019 naar Berlijn. In 2020 zou de trein ook gaan rijden, maar ging de rit vanwege corona niet door.

De afgelopen maanden hebben de initiatiefnemers gebruikt om hun plannen uit te werken. Er zijn al tientallen gesprekken geweest met allerlei organisaties. Bijvoorbeeld met ProRail, met vervoerders, de ACM en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Lees ook:

RegioJet herstart eind mei nachttreindiensten Hongarije-Kroatië
Nog geen duidelijkheid over nieuwe startdatum nachttrein naar Wenen
Nachttrein van Amsterdam naar Wenen uitgesteld tot 2021
Trans Europ Express (TEE) maakt comeback

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.