Station Utrecht Centraal tijdens de coronacrisis

Regionale aanpak coronavirus keert terug, besluit avondklok komt later

De regionale aanpak van het coronavirus keert met de nieuwe routekaart weer terug en het besluit over de avondklok volgt op een later moment. Het kabinet presenteerde de routekaart voor coronamaatregelen dinsdagavond tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

De nieuwe kaart kent vier niveaus, van laag naar hoog: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. De maatregelen worden steeds verder aangescherpt. Wel geldt in alle fases een alcoholverbod in het openbaar van middernacht tot 06.00 uur. Als er twee of minder regio’s het niveau ‘ernstig’ of ‘zeer ernstig’ bereiken kunnen er regionaal maatregelen worden genomen. Die worden dan wel landelijk vastgesteld.

De nationale aanpak gaat gelden als de situatie in drie of meer regio’s als ‘ernstig’ of ‘zeer ernstig’ gekwalificeerd kan worden. Dat moet voorkomen dat de besmettingsaantallen verder oplopen en ziekenhuizen het te druk krijgen. Het onderwijs en de kinderopvang worden zoveel mogelijk gespaard. Op alle niveaus wil het kabinet het leren door laten gaan. Alleen als de hoogste schaal is bereikt wil het kabinet verzwaringen toepassen zoals het verminderen van fysiek onderwijs.

Scholen

Basisscholen gaan maandag weer open. Hoe dat precies wordt aangepakt, is nog niet helemaal duidelijk. Middelbare scholen gaan niet voor maandag 1 maart open. Wanneer het voortgezet onderwijs weer opengaat, dan moet men daar 1,5 meter afstand houden. Een aantal scholen onderzoekt nu hoe sneltesten en afstand houden werkt in de praktijk. Er zijn een paar uitzonderingen. Zo mogen eindexamenleerlingen nog wel naar school.

De horeca krijgt direct vanaf het niveau waakzaam met maatregelen te maken. Restaurants en cafés moeten dan om middernacht de deuren sluiten. Nachtclubs en disco’s moeten in alle vier fases dicht blijven. De omstreden avondklok staat ook in de routekaart. Die zal alleen in de laatste fase mogelijk als verzwaring worden ingezet. Er staat ook voor elke fase in beschreven wanneer op- of afgeschaald moet worden.

Vaccinaties

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid beloofde dat de achterstanden van de inentingen in vergelijking met het buitenland de komende weken worden ingelopen. Echte versoepelingen zijn volgens hem pas echt mogelijk “als de meest kwetsbaren zijn gevaccineerd”.

De reden dat het kabinet voorzichtig is met versoepelingen is onder andere omdat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het vermoeden heeft dat de Britse variant nu al zo’n twee derde van alle coronabesmettingen in Nederland veroorzaakt. Het RIVM waarschuwt dat “het versoepelen van maatregelen alleen met de grootst mogelijke voorzichtigheid kan”. De Britse variant is een stuk besmettelijker en dat gooit “roet in het eten”, aldus het RIVM. Volgens premier Rutte is daardoor een derde golf aan coronabesmettingen  onvermijdelijk.

De weekcijfers die het RIVM dinsdag naar buiten bracht zien er op het eerste oog gunstig uit: het aantal nieuwe besmettingen was afgelopen week 20 procent lager dan een week eerder. In totaal registreerde het RIVM 28.628 positieve testresultaten. De Britse variant verspreidt zich echter zo snel, dat met het huidige tempo snel weer een stijging van het aantal besmettingen valt te verwachten.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.