NS-trein op station Gilze-Rijen

Twee drukke overwegen in Rijen krijgen onderdoorgang

In het, aan de Brabantroute gelegen, dorp Rijen worden in de komende jaren twee drukke spoorwegovergangen vervangen door onderdoorgangen. Afgelopen week werden de handtekeningen gezet en naar verwachting kan de bouw van de eerste onderdoorgang in 2022 beginnen.

Rijen, gelegen tussen Breda en Tilburg, ligt pal aan de druk bereden Brabantroute. Dagelijks passeren hier vele reizigers- en goederentreinen en het reizigersvervoer zal de komende decennia nog verder toenemen. De overwegen in het dorp liggen meerdere keren per uur dicht en vormen zo een barrière voor de inwoners.

Spoorzone Rijen

Een van de overwegen ligt naast het station midden in het dorp en maakt onderdeel uit van een gebied dat de komende jaren flink op de schop gaat. Omdat de overweg pal naast het station ligt en treinen nog moeten vertrekken of juist stapvoets komen aanrijden, ligt deze overweg langer dicht dan gemiddeld. De overweg wordt daarom vervangen door een onderdoorgang in combinatie met een nieuw station. ProRail en de gemeente gaan de plannen de komende tijd verder uitwerken en verwachten op z’n vroegst in 2025 te kunnen starten met de bouw van de onderdoorgang.

De andere overweg ligt op de Oosterhoutseweg aan de rand van het dorp. Deze provinciale weg (N631) krijgt een grote opknapbeurt van de provincie Noord-Brabant om de doorstroom te verbeteren. Ook hier komt een onderdoorgang voor auto’s, fietsers en voetgangers. De bouw hiervan start naar verwachting eind 2022 en de eerste auto’s rijden er doorheen in 2024. Tijdens de werkzaamheden kan het wegverkeer gebruik maken van een tijdelijke overweg die komt te liggen naast de bouwplaats.

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.