TGV-Duplex

Frankrijk schrapt gebruikersvergoeding spoorinfra tot eind 2020

De spoorvervoerders in Frankrijk krijgen in ieder geval tot het einde van dit jaar geen rekening voor het gebruik van de Franse spoorinfrastructuur. Het kabinet maakte hiervoor 63 miljoen euro vrij. De maatregel is bedoeld om spoorbedrijven te ondersteunen bij de hervatting van hun activiteiten na de coronapandemie.

Frankrijk volgt hiermee het advies van de Europese Commissie. Voor komend jaar wil de Franse regering de helft van het gebruikelijke tarief gaan hanteren. “Er zijn kosten verbonden aan het gebruik van de spoorinfrastructuur voor zowel goederentreinen als reizigerstreinen, we hebben besloten deze kosten tot eind 2020 te schrappen en in 2021 te halveren. Dit is een extreem een sterk signaal dat de regering afgeeft en het is een eerste stap op weg naar wat ik het plan voor de herovering van het spoor noem”, citeert de Franse krant Le Monde premier Jean Castex. Wanneer het genoemde besluit precies in werking treedt is nog niet bekendgemaakt.

Wetsvoorstel

Het verlagen of kwijtschelden van de gebruiksvergoeding voor spoorwegexploitanten wordt op Europees niveau besproken. In juni publiceerde de Europese Commissie het voorstel voor een verordening voor een duurzame spoormarkt met het oog op de COVID-19-pandemie. Wanneer dit wetsontwerp wordt aangenomen, krijgen lidstaten en de spoorbeheerders de mogelijkheid om af te zien van de gebruiksvergoeding of deze verlagen. Het voorstel kan in ieder geval op de goedkeuring rekenen van de European Rail Freight Association, de brancheorganisatie van spoorgoederenbedrijven en logistieke dienstverleners.

“We verwelkomen het voorstel en initiatief van de Europese Commissie. Indien aangenomen, zal de verordening de lidstaten en de infrastructuurbeheerders de nodige flexibiliteit bieden om concrete maatregelen te nemen ter ondersteuning van de sector van het goederenvervoer per spoor. Ondersteunende maatregelen zoals een tijdelijke kwijtschelding of verlaging van de kosten voor toegang tot het spoor bieden een passende verlichting tijdens de aanhoudende crisis”, aldus ERFA-voorzitter Dirk Stahl.

Geïnteresseerd in de gebruikersvergoeding van het spoor? Op 14 en 15 oktober vindt de Track Access ChargesProMedia organiseert de Track Access Charges Summit 2020 die plaatsvindt op 14-15 oktober in Riga, Letland. Bekijk het programma op de website van het evenement.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Mykola Zasiadko

Mykola Zasiadko is redacteur van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Frankrijk schrapt gebruikersvergoeding spoorinfra tot eind 2020 | SpoorPro.nl
TGV-Duplex

Frankrijk schrapt gebruikersvergoeding spoorinfra tot eind 2020

De spoorvervoerders in Frankrijk krijgen in ieder geval tot het einde van dit jaar geen rekening voor het gebruik van de Franse spoorinfrastructuur. Het kabinet maakte hiervoor 63 miljoen euro vrij. De maatregel is bedoeld om spoorbedrijven te ondersteunen bij de hervatting van hun activiteiten na de coronapandemie.

Frankrijk volgt hiermee het advies van de Europese Commissie. Voor komend jaar wil de Franse regering de helft van het gebruikelijke tarief gaan hanteren. “Er zijn kosten verbonden aan het gebruik van de spoorinfrastructuur voor zowel goederentreinen als reizigerstreinen, we hebben besloten deze kosten tot eind 2020 te schrappen en in 2021 te halveren. Dit is een extreem een sterk signaal dat de regering afgeeft en het is een eerste stap op weg naar wat ik het plan voor de herovering van het spoor noem”, citeert de Franse krant Le Monde premier Jean Castex. Wanneer het genoemde besluit precies in werking treedt is nog niet bekendgemaakt.

Wetsvoorstel

Het verlagen of kwijtschelden van de gebruiksvergoeding voor spoorwegexploitanten wordt op Europees niveau besproken. In juni publiceerde de Europese Commissie het voorstel voor een verordening voor een duurzame spoormarkt met het oog op de COVID-19-pandemie. Wanneer dit wetsontwerp wordt aangenomen, krijgen lidstaten en de spoorbeheerders de mogelijkheid om af te zien van de gebruiksvergoeding of deze verlagen. Het voorstel kan in ieder geval op de goedkeuring rekenen van de European Rail Freight Association, de brancheorganisatie van spoorgoederenbedrijven en logistieke dienstverleners.

“We verwelkomen het voorstel en initiatief van de Europese Commissie. Indien aangenomen, zal de verordening de lidstaten en de infrastructuurbeheerders de nodige flexibiliteit bieden om concrete maatregelen te nemen ter ondersteuning van de sector van het goederenvervoer per spoor. Ondersteunende maatregelen zoals een tijdelijke kwijtschelding of verlaging van de kosten voor toegang tot het spoor bieden een passende verlichting tijdens de aanhoudende crisis”, aldus ERFA-voorzitter Dirk Stahl.

Geïnteresseerd in de gebruikersvergoeding van het spoor? Op 14 en 15 oktober vindt de Track Access ChargesProMedia organiseert de Track Access Charges Summit 2020 die plaatsvindt op 14-15 oktober in Riga, Letland. Bekijk het programma op de website van het evenement.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Mykola Zasiadko

Mykola Zasiadko is redacteur van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.