Station Amsterdam Amstel, bron Hollandse Hoogte

Grote spoorwerkzaamheden bij Amsterdam Amstel

BAM en Strukton werken van 14 tot 30 juli in opdracht van ProRail aan het spoor in Amsterdam. Zij installeren nieuwe seinen, wissels, trappen en leggen een tunnel aan om de reizigersgroei in de regio op te kunnen vangen. Deze werkzaamheden veroorzaken langere reistijd en overlast in de omgeving. Samen met de gemeente Amsterdam, GVB, NS en Vervoerregio Amsterdam (VRA) zijn voorbereidingen getroffen.

Op de Amstelstroomlaan in Amsterdam komt een tunnel onder twee treinsporen en zeven metrosporen. Deze zal twee woonwijken met elkaar gaan verbinden: het Bajes- en het Amstelkwartier. Station Amsterdam Amstel krijgt een nieuwe trap waardoor meer reizigers sneller de trein in en ook uit kunnen stappen. Bij station Amsterdam Muiderpoort worden nieuwe seinen en enkele nieuwe wissels aangelegd.

Impact reizigersvervoer

Omdat er op verschillende locaties in Amsterdam tegelijk aan het werk wordt gegaan, heeft dit volgens ProRail een behoorlijke impact op het reizigersvervoer. De spoorbeheerder geeft aan er toch voor gekozen te hebben om de werkzaamheden, die 16 dagen duren, tegelijkertijd te doen. “Als we de werkzaamheden los van elkaar hadden gepland zouden er ruim twintig verschillende buitendienstellingen nodig zijn geweest en namen de werkzaamheden drie jaar in beslag.”

Van 14 tot 30 juli is er geen treinverkeer mogelijk tussen de stations Amsterdam Bijlmer ArenA en Amsterdam Centraal, beperkt metroverkeer op Amsterdam Amstel, en geen metroverkeer tussen Amsterdam Amstel – van der Madeweg. Van Amsterdam Centraal richting Amsterdam Muiderpoort en Weesp is er wel treinverkeer mogelijk, behalve op zondag 19 juli.

Werkzaamheden

Reizigers tussen Amsterdam en Utrecht moeten rekening houden met werkzaamheden aan de oude Demka spoorbrug, van 14 tot en met 23 juli. Dit betekent dat er dan geen Sprinters rijden tussen Breukelen en Utrecht Centraal, hiervoor worden bussen ingezet.

Daarnaast moeten reizigers rekening houden met extra reistijd en drukte in het vervangende vervoer, op de omreisroute en bij de (tijdelijke) bushaltes, mede door de speciale coronamaatregelen in het OV. Reizigers kunnen met de metro omreizen, kunnen gebruik maken van extra treinen van NS of bussen van het GVB.

Bij deze 16-daagse werkzaamheden zijn verschillende partijen betrokken: ProRail, NS, GvB, MET, gemeente Amsterdam en Vervoerregio Amsterdam (VRA), BAM en Strukton.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.