Zeleros Hyperloop

Spaans hyperloop-consortium haalt 7 miljoen euro op

Het Spaanse bedrijf Zeleros Hyperloop heeft een bij een financieringsronde ruim 7 miljoen euro opgehaald. Zeleros gaat het bedrag onder meer gebruiken voor de bouw van een Europees hyperloop-centrum in Valancia en verdere ontwikkeling van zijn hyperloop-voertuig. Volgens Zeleros is de hyperloop de beste alternatieve vervoersmodus om afstanden tussen 400 en 1.500 kilometer efficiënt af te leggen.

Volgens Zeleros kan de reistijd voor reizigers- en goederenvervoer op verbindingen zoals Parijs – Berlijn kunnen worden teruggebracht tot minder dan een uur. Bij de nieuwe investeringsronde zijn onder meer bedrijven als  Altran, Grupo Red Eléctrica en investeerders op nationaal en internationaal niveau, waaronder Goldacre Ventures (Verenigd Koninkrijk), Road Ventures (Zwitserland), Plug and Play (VS) en de Spanish Angels Capital en MBHA.

Hyperloop-corridors

“Voor Zeleros is het essentieel om partners met deze relevantie en expertise aan boord te hebben”, aldus algemeen directeur David Pistoni. “Hun steun zal de ontwikkeling van onze technologieën versnellen en de weg vrijmaken naar hyperloop-gebaseerde routes en corridors in Europa en wereldwijd.”

Ingenieursbureau Altran Spanje neemt deel als hoofdinvesteerder. “Door Zeleros te ondersteunen, versnelt Altran disruptieve innovatie in een sector, zoals mobiliteit, die zichzelf opnieuw uitvindt”, zegt Pilar Rodríguez, directeur Strategie, Innovatie en R&D bij Altran. “Met technologieën als hyperloop veranderen we de toekomst van mobiliteit. Altran werkt sinds 2017 samen met Zeleros en zal nu al haar ervaring en multidisciplinair talent inbrengen om het bedrijf te helpen de ontwikkeling van hyperlooptechnologie te versnellen.”

European Hyperloop Center

De volgende stap is de uitrol van het European Hyperloop Development Center in Spanje, inclusief een testbaan van 3 km om de effectiviteit van de technologieën op hoge snelheid te demonstreren. Het doel van dit project is om de ontwikkeling van de hyperloop-industrie in Europa te versnellen door een ecosysteem van internationale industriële, technologische en institutionele partners te creëren.

Volgens Juan Vicén, marketingdirecteur bij Zeleros, is “de hyperloop een cruciaal instrument in de verwezenlijking van de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en de Europese Green Deal. Sinds de oprichting bevordert Zeleros de standaardisatie en regulering van hyperloopsystemen om het hoogste niveau van veiligheid en interoperabiliteit te garanderen om de grenzen van het trans-Europees vervoersnetwerk (TEN-T) te verleggen.”

Groningen

In Nederland moet in de loop van 2022 een European Hyperloop Center verrijzen in Groningen. Dit project is een initiatief van het Nederlandse Hardt Hyperloop. Partners zijn onder andere Koninklijke BAM Groep, Tata Steel Europe en Royal IHC.

Lees ook: Groningen krijgt Europees Hyperloop Centrum

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.