Spoorwissel, rails, spoor

ProRail stelt spoor bij Alkmaar buiten gebruik om defect puntstuk

Er rijden dinsdag minder treinen van en naar Alkmaar door defecte wissel. Dat meldt ProRail. Bij routinecontroles op het spoor is vannacht een defect in een wissel ontdekt. Omdat het rechterspoor tussen Heerhugowaard en Alkmaar buiten gebruik is gesteld, rijden er minder treinen tussen Alkmaar en Den Helder en tussen Alkmaar en Hoorn.

Het defect zit volgens ProRail in een puntstuk van een wissel. Hierdoor kan het rechterspoor tussen Heerhugowaard en Alkmaar niet worden gebruikt. Voor de herstelwerkzaamheden moeten beide sporen buiten dienst worden gesteld. Dat betekent dat er dan gedurende een paar uur helemaal geen treinen kunnen rijden.

Vannacht

Om de treindienst zo min mogelijk te verstoren is er voor gekozen om het wissel pas aankomende nacht te gaan herstellen. De beperkingen zullen dus nog de hele dag duren. Prorail raadt reizigers aan om op deze trajecten een reisplanner te raadplegen voor vertrek.

De wissel- en de seinstoring die het treinverkeer rondom het net heropende station Driebergen-Zeist verstoorde is inmiddels opgelost. De storingen hadden grote impact op het treinverkeer. Zo reden er minder treinen van en naar Driebergen-Zeist. Uit onderzoek blijkt dat de seinstoring is ontstaan doordat twee kabels in een relaishuisje verkeerd om waren verbonden.

Achttien wissels

Ook bij Den Haag Centraal werd er afgelopen dagen aan wissels gewerkt. Spoorwerkers van ProRail en aannemer VolkerRail zijn negen dagen lang dag en nacht aan het werk geweest om achttien wissels pal voor het station te vervangen. De wissels waren versleten en moesten worden vervangen om de kans op storingen zo klein mogelijk te maken. In het paasweekend staat een nieuwe buitendienststelling gepland om andere wissels bij Den Haag Centraal te vervangen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

1 reactie op “ProRail stelt spoor bij Alkmaar buiten gebruik om defect puntstuk”

Raymond Van Den Hoven|05.03.20|18:42

Prorail ruimt steeds meer wissels op. Dus moet er tijd en geld overblijven om de overige wissels WEL goed in orde te houden. Waarom lees ik dan continue over wisselstoringen en schade, duidelijk veroorzaakt door achterstallig onderhoud? Alleen als de controletrein weer iets constateerd, wordt er actie ondernomen. Lijkt mij niet de juiste gang van zaken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.