Schiphol, tunnel, ingang, foto: ProRail

ProRail zoekt nieuwe leverancier voor ventilatoren Schipholtunnel

Vanwege mechanische slijtage en corrosievorming wil ProRail 52 stuwdrukventilatoren in de Schipholspoortunnel vervangen. Dinsdag publiceerde de spoorbeheerder de aanbesteding hiervoor op Tenderned. Geïnteresseerde bedrijven kunnen reageren tot en met 15 mei. 

In de tunnelbuizen van Schipholspoortunnel bevinden zich stuwdrukventilatoren voor het beheersen van rook, gassen en dampen die vrijkomen bij een calamiteit. De ventilatoren zorgen er ook voor dat de bij brand vrijkomende warmte wordt afgevoerd, daarnaast worden ze gebruikt voor het beheersen van de luchtkwaliteit bij onderhoudswerkzaamheden.

De stuwdrukventilatoren bevinden zich in alle tunnelbuizen die naar treinstation Schiphol leiden. Aanleiding voor het vervangen van de stuwdrukventilatoren zijn onder andere mechanische slijtage en corrosievorming aan de motorophanging van de ventilatoraandrijving en de status van de ankerbouten.

Veilig houden

De stuwdrukventilatoren zijn een belangrijk onderdeel van de brandveiligheidsvoorzieningen. Om de tunnel veilig te houden is het volgens ProRail noodzakelijk om de stuwdrukventilatoren te vervangen voor nieuwe stuwdrukventilatoren.

Het gaat in totaal om 52 stuwdrukventilatoren, die evenredig verdeeld zijn over de vier tunnelbuizen. Aanvullend moeten er nog twee reserve stuwdrukventilatoren worden geleverd. Als aanvangsdatum voor de opdracht houdt ProRail 15 augustus 2019 aan.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.