ProRail onderzoekt kansen voor zonneparken aan het spoor

Enkele tientallen terreinen langs het spoor zijn geschikt voor het bouwen van zonneparken. Dat blijkt uit een analyse door ingenieursadviesbureau Sweco. ProRail gaat nu zelf onderzoeken of er daadwerkelijk van deze parken komen.

ProRail laat desgevraagd weten circa twintig van de door Sweco aangedragen locaties als kansrijk te beschouwen. “Over de locaties kan ik nu geen uitspraken doen omdat we eerst met betrokken gemeenten om tafel gaan”, zegt ProRail-woordvoerder Rene Vegter. “We zijn voornemens om de ontwikkeling en exploitatie in handen van de markt te geven. Hiervoor zal dus een tender worden opgestart.”

Volgens Sweco (voorheen Grontmij) bieden de resultaten van deze studie veel perspectief om zonneparken te realiseren en de duurzame energieambities van ProRail en NS te verwezenlijken. “Het gaat om een eerste scan waarbij we data uit verschillende bronnen hebben gecombineerd”, legt adviseur duurzame energie Robin van der Sande van Sweco uit. “Hierbij houden we onder meer rekening met beschermde natuurgebieden en woningen. Verder vallen terreinen die kleiner zijn dan een hectare af.”

Oude rangeerterreinen

Dat ProRail laat onderzoeken of er geschikte gronden zijn voor zonneparken betekent volgens Van der Sande niet dat er straks langs elk spoor kilometers lange rijen en zonnepanelen komen te staan. “Het moeten blokvormige terreinen zijn, denk daarbij aan oude rangeerterreinen of braakliggende gebieden die geen bestemming hebben. Ze moeten wel goed en veilig te bereiken zijn voor onderhoud en niet te ver verwijderd zijn van een onderverdeelkast.”

In iedere provincie zijn een of meer geschikte terreinen gevonden. Het is nu aan ProRail en NS om te bepalen welke terrein gebruikt gaan worden als zonnepark. Wanneer gestart moet worden met de bouw van het eerste park of wanneer het operationeel moet zijn is nog niet bekend.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.