VIRM op brug

NS gaat schadevergoeding betalen aan Holocaust-slachtoffers

NS stelt een commissie in om individuele vergoedingen te betalen aan Holocaust-slachtoffers. De vervoerder heeft in de Tweede Wereldoorlog joden vervoerd naar kamp Westerbork en hier geld aan verdiend. Met de vergoedingen geeft de vervoerder gehoor aan de oproep van Holocaust-overlever Salo Muller. 

In de Tweede Wereldoorlog heeft NS in opdracht van de bezetter joden naar Westerbork gereden. De vervoerder ontving hier omgerekend ongeveer 2,5 miljoen euro voor. Dit neemt Muller het spoorbedrijf kwalijk. Daarom probeert hij NS al jaren zo ver te krijgen om vergoedingen te betalen.

Vergoedingen

Muller’s ouders werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gearresteerd en vanuit Amsterdam per trein naar Westerbork vervoerd. Ze zijn daarna gedood in Auschwitz. Nadat Muller eind 2014 hoorde dat de Franse overheid namens het nationale spoorbedrijf SNCF 60 miljoen dollar vrijmaakte voor een compensatiefonds voor de overlevenden van de Holocaust, besloot hij een brief te sturen naar NS. Maar NS gaf daar toen geen gehoor aan.

NS-topman Roger van Boxtel heeft ondertussen meerdere gesprekken gevoerd met Muller. Nu heeft NS toch besloten om vergoedingen te geven. Van Boxtel zei in Nieuwsuur dinsdagavond: “Op een gegeven moment moet je zeggen, ik erken nu, niet op juridisch gronden in termen van aansprakelijkheid, maar moreel-ethisch: laten we een gebaar maken.”

Commissie

NS heeft bewust gekozen voor een commissie en niet voor een juridische traject. De vervoerder vindt dat niemand gebaat is bij lange juridische procedures. Daarom is besloten om af te zien van een juridische procedure over aansprakelijkheid maar een commissie in te stellen. De commissie bekijkt op welke manier een individuele tegemoetkoming aan overlevenden en directe nabestaanden kan worden vormgegeven.

Muller noemde het besluit ‘buitengewoon’. “Het betekent voor mij dat NS inziet, dat het leed, niet is vervallen,” zei hij in Nieuwsuur. “Het leed blijft bestaan, voor heel veel Joodse mensen. Daarom ben ik zo blij dat ze nu inzien dat ze nu op morele gronden, niet op juridische gronden, tot een uitkering komen.”

In 2005 bood NS openlijk haar excuses aan voor haar rol in de Tweede Wereldoorlog. Ook investeert NS in monumenten, tentoonstellingen en onderwijsprogramma’s.

Onderwerpen: ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.