Metroproject Hoekse Lijn

Oplevering Hoekse Lijn niet eerder dan eind januari 2019

Reizigers kunnen pas op zijn vroegst eind januari 2019 gebruikmaken van de nieuwe metroverbinding Hoekse Lijn. Dat meldt wethouder Adriaan Visser van Mobiliteit vrijdag in een nieuwe voortgangsrapportage aan de Rotterdamse gemeenteraad. Eind vorige maand sprak de wethouder al de verwachting uit dat er mogelijk een nieuwe vertraging aan zat te komen. Nu blijkt dat definitief het geval te zijn.

De oorzaak van de vertraging is oplevering van de software van het spoorbeveiligingssysteem die pas op 5 november gereed is. Na de oplevering van de software, volgt een periode van vergunningverlening voor het starten van het proefbedrijf. Dit duurt ongeveer zes weken.

Proefbedrijf

Daarna volgt een proefbedrijf van vijf tot zes weken, waarbij metrostellen volgens dienstregeling gaan rijden. Dit is de laatste test om te kijken of de spoorbeveiliging goed werkt en of de spoorbaan veilig en betrouwbaar is. In dezelfde periode doen metrobestuurders ook ervaring op met het rijden op de nieuwe metrobaan. Dit bij elkaar opgeteld stelt de wethouder vast dat “exploitatie in het vierde kwartaal” daarom “niet meer haalbaar” is.

De wethouder meldt dat de extra vertragingskosten door het verschuiven van de exploitatiedatum vooralsnog niet tot een budgetoverschrijding leiden. Een eerdere vertraging in het project heeft er al voor gezorgd dat de totale kosten zijn opgelopen tot negentig miljoen euro extra.

Nieuwe Hoekse Lijn

De nieuwe Hoekse Lijn is een uitbreiding van metrolijn B die start in de Rotterdamse wijk Nesselande en eindigt bij het strand van Hoek van Holland. Het huidige spoor wordt daarbij verlengd tot het strand van Hoek van Holland. Stadsvervoerder RET is straks verantwoordelijk voor de exploitatie van de metrodiensten.

Lees hier de voortgangsrapportage.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Oplevering Hoekse Lijn niet eerder dan eind januari 2019 | SpoorPro.nl
Metroproject Hoekse Lijn

Oplevering Hoekse Lijn niet eerder dan eind januari 2019

Reizigers kunnen pas op zijn vroegst eind januari 2019 gebruikmaken van de nieuwe metroverbinding Hoekse Lijn. Dat meldt wethouder Adriaan Visser van Mobiliteit vrijdag in een nieuwe voortgangsrapportage aan de Rotterdamse gemeenteraad. Eind vorige maand sprak de wethouder al de verwachting uit dat er mogelijk een nieuwe vertraging aan zat te komen. Nu blijkt dat definitief het geval te zijn.

De oorzaak van de vertraging is oplevering van de software van het spoorbeveiligingssysteem die pas op 5 november gereed is. Na de oplevering van de software, volgt een periode van vergunningverlening voor het starten van het proefbedrijf. Dit duurt ongeveer zes weken.

Proefbedrijf

Daarna volgt een proefbedrijf van vijf tot zes weken, waarbij metrostellen volgens dienstregeling gaan rijden. Dit is de laatste test om te kijken of de spoorbeveiliging goed werkt en of de spoorbaan veilig en betrouwbaar is. In dezelfde periode doen metrobestuurders ook ervaring op met het rijden op de nieuwe metrobaan. Dit bij elkaar opgeteld stelt de wethouder vast dat “exploitatie in het vierde kwartaal” daarom “niet meer haalbaar” is.

De wethouder meldt dat de extra vertragingskosten door het verschuiven van de exploitatiedatum vooralsnog niet tot een budgetoverschrijding leiden. Een eerdere vertraging in het project heeft er al voor gezorgd dat de totale kosten zijn opgelopen tot negentig miljoen euro extra.

Nieuwe Hoekse Lijn

De nieuwe Hoekse Lijn is een uitbreiding van metrolijn B die start in de Rotterdamse wijk Nesselande en eindigt bij het strand van Hoek van Holland. Het huidige spoor wordt daarbij verlengd tot het strand van Hoek van Holland. Stadsvervoerder RET is straks verantwoordelijk voor de exploitatie van de metrodiensten.

Lees hier de voortgangsrapportage.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.