Amsterdam Centraal

Treinverkeer in Amsterdam weer opgestart na grote storing

De treinen rondom Amsterdam rijden weer nadat twee grote storingen in de verkeersleidingspost van ProRail het treinverkeer rondom de hoofdstad uren hebben stilgelegd. Treinreizigers kunnen daardoor woensdag nog last hebben van extra drukte in de treinen. Een woordvoerder van ProRail kan nog niks zeggen over de toedracht van de storing. De spoorbeheerder doet grondig onderzoek.

De grote storing in de verkeersleidingspost in Amsterdam begon rond half 7 ’s avonds. Daardoor konden er geen treinen rijden van en naar alle stations in Amsterdam. Ook treinen van en naar de luchthaven Schiphol hadden flink te kampen met problemen. De treinen konden rond 20.00 uur weer gaan rijden, maar een half uur later keerde de storing weer terug. Honderden reizigers raakten daarom gestrand op stations in en rondom Amsterdam.

Door de storing raakten de perrons op verschillende Amsterdamse stations al snel vol. Op station Zuid werden perrons daardoor zelfs afgesloten. NS en ProRail boden gratis koffie en thee aan gestrande reizigers. Ook konden ze zonder betaling gebruikmaken van de toiletten op het station. Op Schiphol stonden rijen mensen te wachten op bussen en taxi’s. De ANWB riep automobilisten die mensen hadden afgezet op Schiphol om gestrande reizigers een lift te geven. 1500 reizigers hebben hun geld teruggevraagd omdat zij meer dan een uur vertraging opliepen.

Handmatig

Uiteindelijk moest het treinverkeer handmatig worden geregeld, om reizigers zoveel mogelijk naar huis te krijgen. Daardoor konden er veel minder treinen rijden, zegt ProRail-woordvoerder Andy Wiemer. “We hebben het treinverkeer goed moeten afstemmen met NS. Dat is veel intensiever en vraagt meer van de mensen van ProRail.” De treinen reden ‘stervormig’, zodat zoveel mogelijk mensen naar huis konden.

Eerder op de dag waren er al problemen op het traject tussen Amsterdam, Schiphol en Weesp, omdat aan het eind van de middag een 21-jarige man de Schipholtunnel inrende. Hij zou spullen hebben gestolen bij de Albert Heijn. Hij werd uiteindelijk opgepakt door de Koninklijke Marechaussee. Het treinverkeer moest ook hiervoor worden stilgelegd. Wiemer kon niet zeggen of de twee storingen iets te maken hadden met de man die de Schipholtunnel inrende.

Onderzoek

Rond middernacht begon het weer rustig te worden op de stations. De storing was om 23.30 uur uiteindelijk verholpen. De systemen werken nu weer goed, zegt Wiemer. ProRail is direct een onderzoek gestart naar de toedracht van de storing.

NS waarschuwt dat materieel niet naar de juiste plek kon worden gereden door de storing, waardoor de treinen woensdag korter zijn dan normaal. Daardoor is het drukker in de treinen.

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

2 reacties op “Treinverkeer in Amsterdam weer opgestart na grote storing”

kees boer|23.08.18|21:07

Het is maar goed dat dit niet een avond later was omdat Ajax thuis speelde voor de Europacup dan had na afloop behoorlijke fatale gevolgen kunnen hebben

Pat Rick|24.08.18|14:04

Dit is nu precies waarom men niet alleen afhankelijk van ProRail moet zijn. Tijd om metro en waterbusnet uit te bouwen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.