Trein Apeldoorn

Internationale award voor oplossing hergebruik remenergie treinen

Een innovatie die het mogelijk maakt om twintig elektrische stadsbussen in Apeldoorn te laten rijden op de remenergie van treinen, heeft een internationale prijs gewonnen. De internationale spoororganisatie UIC reikte de prijs donderdag uit in Turkije uit aan aan bedenker Arjan Heinen van Hedgehog Applications. Dit gebeurde tijdens de UIC Highspeed Digital Awards.

Voordat de elektrische bussen kunnen rijden, dient er een energieopslag te worden gebouwd die de remenergie van treinen opvangt en doorgeeft aan de bussen. Deze opslag kan ook dienen als energievoorziening op plekken waar onvoldoende stroom is of juist waar behoefte is aan netstabilisatie in het geval van overbelasting van het publieke energienet.

Opvangen remenergie

Het opvangen van remenergie heeft veel voordelen zoals CO2-reductie, lagere kosten voor het gebruik van energie en minder onderhoud aan treinen. Door het zogenaamde regeneratief remmen worden de remschijven niet meer gebruikt terwijl de vrijkomende energie tijdelijk wordt opgeslagen in het energieopslag. Ook kan een deel van de energie worden teruggeven aan de treinen, waardoor ook de energievraag op het station vermindert.

Het is de bedoeling dat vanaf 2020 elektrische stadsbussen gaan rijden op de stroom van remenergie van treinen. Hedgehog Applications is daarover in gesprek met ProRail, NS en de gemeente Apeldoorn.

Lees ook:

Elektrische stadsbussen rijden geheel op remenergie treinen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Internationale award voor oplossing hergebruik remenergie treinen | SpoorPro.nl
Trein Apeldoorn

Internationale award voor oplossing hergebruik remenergie treinen

Een innovatie die het mogelijk maakt om twintig elektrische stadsbussen in Apeldoorn te laten rijden op de remenergie van treinen, heeft een internationale prijs gewonnen. De internationale spoororganisatie UIC reikte de prijs donderdag uit in Turkije uit aan aan bedenker Arjan Heinen van Hedgehog Applications. Dit gebeurde tijdens de UIC Highspeed Digital Awards.

Voordat de elektrische bussen kunnen rijden, dient er een energieopslag te worden gebouwd die de remenergie van treinen opvangt en doorgeeft aan de bussen. Deze opslag kan ook dienen als energievoorziening op plekken waar onvoldoende stroom is of juist waar behoefte is aan netstabilisatie in het geval van overbelasting van het publieke energienet.

Opvangen remenergie

Het opvangen van remenergie heeft veel voordelen zoals CO2-reductie, lagere kosten voor het gebruik van energie en minder onderhoud aan treinen. Door het zogenaamde regeneratief remmen worden de remschijven niet meer gebruikt terwijl de vrijkomende energie tijdelijk wordt opgeslagen in het energieopslag. Ook kan een deel van de energie worden teruggeven aan de treinen, waardoor ook de energievraag op het station vermindert.

Het is de bedoeling dat vanaf 2020 elektrische stadsbussen gaan rijden op de stroom van remenergie van treinen. Hedgehog Applications is daarover in gesprek met ProRail, NS en de gemeente Apeldoorn.

Lees ook:

Elektrische stadsbussen rijden geheel op remenergie treinen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.