Spoorwegovergang, foto: ProRail

20-jarige fietser slalomt langs gesloten overbomen en komt om

Een 20-jarige jongen is woensdagochtend om het leven gekomen op een spoorwegovergang in het Limburgse Echt. De fietser negeerde de rode lichten en slalomde langs de dichte overwegbomen, waarna hij door een trein werd gegrepen.

ProRail meldt in een reactie op het ongeluk dat het levensgevaarlijk is om over te steken als de bomen dicht zijn of de rode lichten nog niet gedoofd zijn. Op 6 januari kwam ook al een fietser in Den Helder om het leven die probeerde langs gesloten spoorwegbomen te fietsen.

Ongevallen

Uit cijfers van de spoorbeheerder blijkt dat dit jaar al 11 ongevallen op overwegen plaatsvonden. Hierbij vielen 2 doden en 9 gewonden. Vorig jaar gebeurden er 30 ongevallen op spoorwegovergangen, waarbij 5 dodelijke slachtoffers vielen. In 2016 waren er 27 ongevallen, waarbij 4 doden vielen en 28 mensen gewond raakten.

Volgens ProRail is het aantal dodelijke ongevallen op spoorovergangen de afgelopen dertig jaar met 95 procent gedaald. In 1986 kwamen er nog 68 personen om na een botsing met een trein op een overweg. In 2016 waren er 4 dodelijke ongelukken. Ook het aantal botsingen op overwegen is flink afgenomen; van 180 in heel 1986 tot 30 vorig jaar.

Overwegen

Nederland telt in totaal zo’n 1900 openbare overwegen. Dertig jaar geleden waren er ruim 3500 overwegen. 95 procent van alle openbare overwegen is momenteel al beveiligd. De laatste onbeveiligde overwegen worden de komende jaar ook beveiligd of opgeheven.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

5 reacties op “20-jarige fietser slalomt langs gesloten overbomen en komt om”

Wiebe Goossen|22.02.18|13:24

Tegen stommiteiten is geen kruid gewassen, zeker niet als het zo makkelijk is langs spoorbomen te slalommen….

Frans Appel|23.02.18|10:31

Ik vraag me af wat hij het laatste zag. ik gok op “het scherm van z’n mobiel”.

rhido_online|23.02.18|19:37

Tja als je daardoor platgewalst wilt gaan worden door een trein zal dat je eindbestemming kunnen zijn. In Amsterdam voelen de meeste fietsers zich onveilig, maar mede doordat het komt dat ze vaak ook zelf roekeloos gaan rijden. Dat dit dan Echt is gebeurd, zouden ze daar verder ook Nuth in van in moeten zien waarom de bellen gaan rinkelen en het rode licht gaan knipperen en de spoorbomen dan omlaag zijn.

kees boer|30.03.18|17:17

Ik heb een dergelijk bijna ongeval ook gezien in Alkmaar

kees boer|30.03.18|17:19

Ik heb een dergelijk bijna ongeval voor enkele jaren ook gezien in Alkmaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.