Spoorproject Arnhem met voorgemonteerde wissels

Succesvolle pilot met voorgemonteerde wissels in Arnhem

Spoorproject Arnhem met voorgemonteerde wissels

In Arnhem is eind vorige maand een succesvolle pilot afgerond waarbij voorgemonteerde wissels met behulp van een kraan in het spoor zijn gemonteerd. Deze aanpak zorgde ervoor dat de opbouwtijden en verstoringen afnamen op het spoortraject, stellen ETS Spoor, VolkerRail en Vossloh die samen aan dit project werkten.

De wissels zijn in de fabriek van Vossloh in Nederland voorgemonteerd en in de grootst mogelijke delen geleverd. Daarna zijn ze per spoor getransporteerd naar het spoortraject in Arnhem, waar ze als één geheel vanaf de treinwagons direct op de juiste plek worden gelegd. “Het bijzondere aan deze opdracht is dat we gebruik hebben gemaakt van kantelwagons die wij in de toekomst vaker willen gaan inzetten”, zegt projectleider Marinus van Oort van VolkerRail.

Transport wissels

“We transporteren de wissels per spoor en leggen deze in één keer in de baan met behulp van een kraan”, aldus projectleider Arjan van der Weide van ETS Spoor. “Wij doen eigenlijk veel meer in de lightrail dan in de heavyrail, dus dit is voor ons ook een nieuwe ontwikkeling.”

Doordat de wissels in de fabriek al zijn voorgemonteerd, zijn er minder handelingen nodig in het spoor. Daardoor kunnen er meer wissel worden vervangen in minder tijd, waardoor de kwaliteit van het spoor op korte termijn verbetert en het reizigerscomfort toeneemt. Het proces wordt naar aanleiding van de pilot geëvalueerd en verder geoptimaliseerd. De komende periode hebben de partijen meer leveringen gepland waarbij deze nieuwe methodiek zal worden toegepast.

Bekijk hier de video van het project:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.