Het gebouw van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de Plesmanweg in Den Haag

Ministerie van IenM behaalt trede 3 CO2-Prestatieladder

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de derde trede van de CO2-Prestatieladder behaald. Daarmee is IenM het eerste ministerie dat zich heeft gecertificeerd voor deze Prestatieladder. Staatssecretaris Sharon Dijksma kreeg donderdag het CO2-bewust certificaat overhandigd. Het afgelopen jaar heeft het ministerie een forse CO2-reductie bereikt van 17 procent ten opzichte van 2015. Het ministerie wil de komende tijd doorgroeien naar de hoogste trede van de prestatieladder en uiterlijk in 2030 volledig klimaatneutraal zijn.

Het ministerie heeft de CO2-reductie bereikt door onder andere de inkoop van groene stroom van Nederlandse bodem en toepassing van biobrandstoffen bij de Rijksrederij. Ook vervanging openbare verlichting langs snelwegen door LED droeg bij tot de reductie. Rijkswaterstaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport zijn ook onderdeel van het IenM-certificaat.

Certificaat

De CO2-Prestatieladder geeft inzicht in hoe een organisatie omgaat met het beperken van CO2-uitstoot. Het is een managementinstrument met vijf treden. De eerste drie treden gaan over het inzicht, ambitie en reductie binnen de eigen organisatie. Trede vier en vijf gaan verder. Er wordt dan gekeken naar de hele keten: van aannemer tot gebruiker.

Na de gemeente Renkum is het ministerie van Infrastructuur en Milieu de eerste overheid die ook de eigen organisatie heeft weten te certificeren. Alliander en ProRail zijn de enige andere (semi)publieke organisaties met dit certificaat. Vooral in het bedrijfsleven wordt de CO2-Prestatieladder al veel gebruikt om aantoonbaar te maken dat professioneel op het terugdringen van de eigen uitstoot wordt gestuurd.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.