Station Amsterdam Amstel, foto: ProRail

Architectenbureaus geselecteerd voor station Amsterdam Amstel

De architectenbureaus Office Winhov en Gottlieb Paludan Architects gaan een ontwerp maken voor de renovatie en uitbreiding van station Amsterdam Amstel. Dat hebben opdrachtgevers ProRail, gemeente Amsterdam en NS Stations dinsdag bekendgemaakt.

Station Amstel is in de jaren dertig door architect Schelling ontworpen. In het huidige ontwerp zijn de diverse vervoersstromen van de trein, auto, bus, fiets en voetgangers gecombineerd. Het ontwerpteam krijgt de opdracht om het station een moderne uitstraling te geen met behoud van de historische kenmerken van het station.

Het team is een samenwerking van Architectenbureau Office Winhov uit Amsterdam en het Deense bureau Gottlieb Paludan Architects. Het samenwerkingsverband was onder meer verantwoordelijk voor het ontwerp van het centraal station en het station Norreport, beide in Kopenhagen.

Rijksmonument

Station Amsterdam Amstel is een rijksmonument. In de loop der tijd hebben er veel kleine en grote ingrepen plaatsgevonden die volgens de opdrachtgevers ‘afbreuk doen aan de monumentale kwaliteiten van het gebouw’. Het ontwerpteam krijgt de opdracht om van alle ingrepen één geheel te maken. Daarbij dient de monumentale status tot zijn recht te komen en aan de veranderde eisen van reizigersvervoer worden voldaan.

De architectenbureaus gaan zich op korte termijn bezighouden met de nieuwe entree aan het Julianaplein, een uitbreiding van de ondergrondse fietsenstalling, de perroninrichting en de reconstructie van de oorspronkelijk luifel op het busstation aan de zuidzijde van het station.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Architectenbureaus geselecteerd voor station Amsterdam Amstel”

Hans Beukers|30.06.16|15:03

Ik vrees het ergste! Ik ben bang dat weer een prachtig monumentaal gebouw naar de knoppen wordt gemoderniseerd.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Architectenbureaus geselecteerd voor station Amsterdam Amstel | SpoorPro.nl
Station Amsterdam Amstel, foto: ProRail

Architectenbureaus geselecteerd voor station Amsterdam Amstel

De architectenbureaus Office Winhov en Gottlieb Paludan Architects gaan een ontwerp maken voor de renovatie en uitbreiding van station Amsterdam Amstel. Dat hebben opdrachtgevers ProRail, gemeente Amsterdam en NS Stations dinsdag bekendgemaakt.

Station Amstel is in de jaren dertig door architect Schelling ontworpen. In het huidige ontwerp zijn de diverse vervoersstromen van de trein, auto, bus, fiets en voetgangers gecombineerd. Het ontwerpteam krijgt de opdracht om het station een moderne uitstraling te geen met behoud van de historische kenmerken van het station.

Het team is een samenwerking van Architectenbureau Office Winhov uit Amsterdam en het Deense bureau Gottlieb Paludan Architects. Het samenwerkingsverband was onder meer verantwoordelijk voor het ontwerp van het centraal station en het station Norreport, beide in Kopenhagen.

Rijksmonument

Station Amsterdam Amstel is een rijksmonument. In de loop der tijd hebben er veel kleine en grote ingrepen plaatsgevonden die volgens de opdrachtgevers ‘afbreuk doen aan de monumentale kwaliteiten van het gebouw’. Het ontwerpteam krijgt de opdracht om van alle ingrepen één geheel te maken. Daarbij dient de monumentale status tot zijn recht te komen en aan de veranderde eisen van reizigersvervoer worden voldaan.

De architectenbureaus gaan zich op korte termijn bezighouden met de nieuwe entree aan het Julianaplein, een uitbreiding van de ondergrondse fietsenstalling, de perroninrichting en de reconstructie van de oorspronkelijk luifel op het busstation aan de zuidzijde van het station.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Architectenbureaus geselecteerd voor station Amsterdam Amstel”

Hans Beukers|30.06.16|15:03

Ik vrees het ergste! Ik ben bang dat weer een prachtig monumentaal gebouw naar de knoppen wordt gemoderniseerd.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.