Strukton kantoor in Utrecht

Strukton behaalt nettowinst van 16,8 miljoen in 2015

Strukton heeft in 2015 een nettowinst behaald van 16,8 miljoen euro. De resultaten zijn daarmee sterk verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren. De omzet over 2015 is 1,9 miljard euro. Ondanks een teleurstellend resultaat bij het bedrijfsonderdeel Strukton Rolling Stock heeft de onderneming in de markt voor railsystemen in 2015 een positief resultaat bereikt van 50,2 miljoen euro (2014:  38,3 miljoen). Dat blijkt uit het jaarverslag van Strukton over 2015.

Strukton Rolling Stock had in 2015 een negatief resultaat van 6,7 miljoen euro. Dit is met name te wijten aan  dekkingsverliezen en twintig projectverliezen. Op onderhoud en vernieuwing van spoorsystemen in Nederland werden in 2015 goede resultaten geboekt. Ook de buitenlandse entiteiten in Italië, Zweden en Denemarken hebben voor een positief resultaat gezorgd.

Railsystemen

Strukton behaalde in de markt railsystemen als geheel een goed operationeel resultaat, onder andere door het binnenhalen van het grote metroproject in Riyadh in Saoudi-Arabië. Strukton bouwt hier als lid van het consortium FAST mee aan drie van de zes lijnen van een volledig automatisch en onbemand metrosysteem dat door Riyadh wordt aangelegd.

De totale contractwaarde bedraagt ongeveer zes miljard euro. Het aandeel van Strukton bedraagt ongeveer een miljard euro.
 De totale productiewaarde per eind 2015 is ongeveer 900 miljoen euro (aandeel Strukton: 163 miljoen). Ondanks eerder opgelopen vertraging vanwege ontwerpwijzigingen, onbekende kabels en leidingen en verkeersmanagement in een overvolle stad, verlopen de werkzaamheden voorspoedig. Naar verwachting wordt  het project in 2020 afgerond.

De totale orderportefeuille van Strukton is met 231 miljoen euro gestegen ten opzichte van 2014. De orderportefeuille van de markt railsystemen is gestegen met
 96 miljoen euro ten opzichte van 2014. Deze stijging heeft voornamelijk betrekking op de orderportefeuille in Scandinavië.

Overnames

Strukton Rail heeft op 1 juli 2015 alle aandelen van NS Spooraansluitingen overgenomen van de NS. NS Spooraansluitingen is verder gegaan als Strukton Rail Short Line. De overnamesom bedraagt 7,2 miljoen euro. Strukton Rail Short Line heeft een omzet van 6 miljoen euro.

Strukton Rail heeft met ingang van 1 januari 2016 vijftig procent van de aandelen van technologiebedrijf voor het spoor Dual Inventive overgenomen. De overnamesom bedraagt eur 2,8 miljoen euro. 
Dual Inventive telt 21 medewerkers en heeft een omzet van eur 4,5 miljoen. De overname past bij de strategie van Strukton om zich steeds nadrukkelijker als technologiebedrijf te manifesteren. Bij Strukton werken 6.500 medewerkers.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.