Met een druk op de knop wordt de definitieve stroomvoorziening van station Rokin ingeschakeld. Foto: Gé Dubbelman, Noord/Zuidlijn

Metrostations Noord/Zuidlijn aangesloten op stroomvoorziening

Metrostation Rokin is woensdag als laatste van de stations van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn aangesloten op de definitieve stroomvoorziening. Nu beschikken alle stations over een eigen voeding, die onafhankelijk is van het reguliere middenspanningsnet.

Om de stations van de nieuwe metrolijn van voldoende stroom te voorzien, heeft Liander voor elk station een eigen, exclusieve aftakking gemaakt vanaf het dichtstbijzijnde verdeelpunt. Voor Rokin komt de stroom nu dus via het verdeelpunt in Marnixstraat. Daarvoor werd een aparte kabel gelegd van twee meter lang naar het station Rokin.

Stroomvoorziening

Bij de bouw van de stations is de afgelopen jaren gebruik gemaakt van stroom die via Liander van het ‘gewone’ fijnmazige netwerk werd afgenomen. Daarvoor is bij ieder station, als tijdelijke voorziening, een kleine aftakking van het reguliere netwerk gemaakt.

Alex Lohmann, projectleider Afbouw Rokin: “In de stations zijn een aantal grote installaties ingebouwd die elke enorm veel stroom vragen. Denk bijvoorbeeld aan de Rook/Warmte Afvoerinstallaties, de veiligheidssystemen, roltrappen en liften. Als je die allemaal tegelijk laat werken, onttrek je in een keer heel veel elektriciteit aan het net, met alle gevolgen van dien zoals grote storingen.” Vandaar dat de stations een stroomvoorziening hebben gekregen die onafhankelijk van de reguliere stroomvoorziening werkt.

Noord/Zuidlijn

Projectmanager Roland Griekspoor van Liander: “Voor Liander was dit ook een enorme klus waar we van 1999 tot nu aan hebben gewerkt. Rokin was voor ons een uniek station omdat het meerdere functionaliteiten kent. Wij hebben er niet alleen de voeding voor de Noord/Zuidlijn gelegd, maar daarnaast ook bijvoorbeeld de voeding voor de ondergrondse parkeergarage, de fietsenstalling en een algemeen voedingspunt voor de omgeving.”

Volgens het projectteam is de Noord/Zuidlijn nu in de fase beland waarbij de systemen met elkaar worden geïntegreerd en getest. De oplevering van de nieuwe metrolijn Noord/Zuidlijn staat gepland voor oktober 2017, maar het is vanwege het faillissement van Imtech nog onzeker of deze beoogde datum wordt gehaald.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Metrostations Noord/Zuidlijn aangesloten op stroomvoorziening”

Chris Laarman|26.11.15|16:24

“Voor Rokin komt de stroom nu dus via het verdeelpunt in Marnixstraat. Daarvoor werd een aparte kabel gelegd van twee meter lang naar het station Rokin.”

Twee meter van station Rokin naar de Marnixstraat? Global village. :-)

Antoine Berben|26.11.15|18:28

Inderdaad: ” Daarvoor werd een aparte kabel gelegd van twee meter lang naar het station Rokin.”
Dat lijkt mij inderdaad: “Voor Liander was dit ook een enorme klus waar we van 1999 tot nu aan hebben gewerkt. Rokin was voor ons een uniek station omdat het meerdere functionaliteiten kent.”

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.