ABC-bevestigingssysteem Alom

Haags tramnetwerk verder uitgerust met ABC-railsysteem

Delen van het tramnetwerk in Den Haag worden verder uitgerust met het ABC-railsysteem van spoorleverancier Alom. Door de toepassing van het ABC-railsysteem in de traminfrastructuur wordt het spoorsysteem modulair opgebouwd. Daardoor hoeft de spooraannemer bij het vervangen van de spoorstaaf alleen de bovenlaag te verwijderen en kan de dure onderlaag op zijn plek blijven. Daarmee kunnen niet alleen kosten worden bespaard in het spooronderhoud, maar kan ook de tram tijdens de werkzaamheden blijven rijden.

Het ABC-railsysteem is inmiddels geïnstalleerd op verschillende delen van onder andere de tramlijnen 2, 3 en 4 waar HTM sinds deze week ook met de nieuwe Avenio-trams rijdt. Directeur Mark van den Rijen van Alom: “Deze tramlijnen worden intensief bereden, vandaar dat de spoorstaven hier ook sneller slijten. Om die reden is het belangrijk dat deze snel en tegen lage kosten vervangen kunnen worden, met minimale verstoring van de dienstregeling.”

Railsysteem

Het ABC-railsysteem bestaat uit een vernieuwd deel waarvan een kunststof schroefhuls en een kunststof verankeringsplaat in beton zijn gestort. “Voorheen zat de ankerbout nog in het beton gestort en kon daardoor niet worden vervangen. Daardoor moest de gehele constructie verwijderd worden wat arbeidsintensief is en tot hoge kosten leidt”, legt Van den Rijen uit. Het bovenste deel van de constructie bestaat uit een kunststof onderlegplaat, een veerklemconstructie en een beschermkapje.

Het ABC-railsysteem van Alom wordt binnenkort ook op tramremise Zichtenburg 2 in Den Haag geïnstalleerd. Tramremise Zichtenburg 2 is een nieuwe tramremise die wordt gebouwd om straks de 60 nieuwe Avenio-trams goed te kunnen opvangen. Alom won in april nog de publieksprijs met het bevestigingssysteem tijdens de Innovation Award op RailTech 2015.

Bekijk ook:

Video van Innovation Award op RailTech 2015

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.