Noord/Zuidlijn, metroverbinding, Amsterdam, werkzaamheden

Imtech failliet, werkzaamheden Noord/Zuidlijn gaan door

Imtech is donderdagmiddag failliet verklaard door de Rotterdamse rechtbank. Imtech Building Services, dat samen met Visser en Smit Bouw verantwoordelijk is voor de afbouw van de Noord/Zuidlijn, valt niet onder dit uitgesproken faillissement. De curatoren gaan nu overleggen met mogelijke kopers voor de dochterondernemingen van Imtech. Twee dochterondernemingen van Imtech zijn al meteen verkocht. Dat zijn alleen geen activiteiten die relevant zijn voor de Noord/Zuidlijn.

Het faillissement betekent volgens de gemeente Amsterdam dat ze op korte termijn met de directie van bouwcombinatie VIA gaat overleggen hoe zij de werkzaamheden gaan voortzetten en afronden. Als een van de vennoten wegvalt, dan blijft de andere vennoot aansprakelijkheid voor het uitvoeren van het contract. Eerder werd al bekend dat VolkerWessels-dochter Visser en Smit Bouw de werkzaamheden over zal nemen bij een eventueel faillissement.

Werkzaamheden

“Alle inspanningen zijn er op gericht om de betreffende Imtech medewerkers hun werk te laten afmaken, zodat vertraging in de uitvoering van werkzaamheden voor de Noord/Zuidlijn zoveel mogelijk wordt voorkomen dan wel beperkt”, aldus de gemeente Amsterdam.

Bouwcombinatie VIA is in 2011 opgericht als samenwerking tussen Imtech en Visser en Smit Bouw. Het consortium is in oktober 2012 begonnen met de eerste uitvoerende werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn. VIA is verantwoordelijk voor het afbouwen van alle metrostations en de realisatie van het spoorsysteem met alle daarbij behorende voorzieningen, zoals roltrappen en liften, verlichting en diverse andere installaties.

Afbouw Noord/Zuidlijn

De afbouw betreft tien kilometer spoor en zeven metrostations. De verbinding heeft twee sporen, waarvan zo’n zeven kilometer ondergronds is. De aanleg van de Noord/Zuidlijn is al meerdere malen vertraagd en ook de kosten zijn hoger uitgevallen dan eerder was berekend. De oplevering van de metroverbinding staat gepland voor oktober 2017. Het is nog onbekend of het faillissement van Imtech invloed heeft op de planning van het grote spoorproject.

Lees ook:

Dochter VolkerWessels neemt taken Imtech bij Noord/Zuidlijn over

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.