Innovatiemarkt bij aankomst CEE niet alleen gericht op duurzaamheid

Afgelopen zondag arriveerde de Connecting Europe Express in Amsterdam. Het evenement werd kracht bijgezet met een zogeheten innovatiemarkt. Daar lieten studenten en het bedrijfsleven zien wat er in Nederland bedacht en toegepast wordt. Daarbij draait het niet alleen op het soepeler en duurzamer vervoer, maar ook om oplossingen om het spoorpersoneel prettiger te laten werken. Dat zegt Corina de Jongh van kennisnetwerk Railforum in gesprek met SpoorProTV.

Zo was het bedrijf Dual Inventive aanwezig op de innovatiemarkt. De onderneming legt zich toe op technologie waarmee werk aan het spoor en de railinfrastructuur veiliger en efficiënter gemaakt kan worden. “Wij laten hier zien hoe de capaciteit van de infrastructuur uitgebreid kan worden zonder dat er geïnvesteerd hoeft te worden in de fysieke uitbreiding van het spoor”, zegt Marleen van de Kerkhof.

Dat kan onder meer door het proces voor een buitendienststelling efficiënter te maken aan de hand van een digitale laag over het signaleringssysteem. “Dat doen we via de SIL 4 rail Cloud. Daarmee ben je in staat om de werkplek in een fractie van een seconde te beveiligen, waardoor je heel snel en heel veilig het spoor op kan als onderhoudsmedewerker”, aldus Van de kerkhof.

‘We moeten de innovatiekracht van het bedrijfsleven gebruiken’

Edwin Aerts van Alom Railway Engineering & Supply lichtte het duurzame aspect van het spoorstaafbevestigingssysteem van het bedrijf toe. “We hebben namelijk voor de trillingsdempende materialen kurk toegepast. Kurk heeft de eigenschap dat het een negatieve CO2-voetafdruk heeft, waardoor het wat ons betreft een hele duurzame oplossing is.”

Eerder gaf de Jongh in gesprek met SpoorProTV al aan dat met de innovatiemarkt de boodschap van samenwerking uitgedragen worden, benadrukt De Jongh. “De uitdagingen in de spoorsector zijn zo complex dat niemand dat in zijn eentje aankan. We moeten de innovatiekracht van het bedrijfsleven gebruiken om de sector, die toch nog altijd bekend staat als ambtelijk en stroperig, kennis te laten maken met ondernemerschap”.

Demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat verwelkomde de trein in Amsterdam samen met ProRail-topman John Voppen, operationeel directeur Ans Rietstra van ProRail, NS-directeur Marjan Rintel, ambassadeur van het Europees Jaar van het Spoor Wim van de Camp en Amsterdamse wethouder Egbert de Vries.

Bekijk hier de reportage vanuit Amsterdam:

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn

1 reactie op “Innovatiemarkt bij aankomst CEE niet alleen gericht op duurzaamheid”

Henk Derksen|08.10.21|10:02

mooi natuurlijk zo,n dwarsliggerfaunapassage, maar een hinderlijk obstakel voor een stopmachine, met als gevolg dat deze passage niet periodiek gestopt wordt, en dus een slechte spoorligging ter plaatse.
De passage moet dieper en ruim lager dan de onderkant van de dwl,s

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Innovatiemarkt bij aankomst CEE niet alleen gericht op duurzaamheid | SpoorPro.nl

Innovatiemarkt bij aankomst CEE niet alleen gericht op duurzaamheid

Afgelopen zondag arriveerde de Connecting Europe Express in Amsterdam. Het evenement werd kracht bijgezet met een zogeheten innovatiemarkt. Daar lieten studenten en het bedrijfsleven zien wat er in Nederland bedacht en toegepast wordt. Daarbij draait het niet alleen op het soepeler en duurzamer vervoer, maar ook om oplossingen om het spoorpersoneel prettiger te laten werken. Dat zegt Corina de Jongh van kennisnetwerk Railforum in gesprek met SpoorProTV.

Zo was het bedrijf Dual Inventive aanwezig op de innovatiemarkt. De onderneming legt zich toe op technologie waarmee werk aan het spoor en de railinfrastructuur veiliger en efficiënter gemaakt kan worden. “Wij laten hier zien hoe de capaciteit van de infrastructuur uitgebreid kan worden zonder dat er geïnvesteerd hoeft te worden in de fysieke uitbreiding van het spoor”, zegt Marleen van de Kerkhof.

Dat kan onder meer door het proces voor een buitendienststelling efficiënter te maken aan de hand van een digitale laag over het signaleringssysteem. “Dat doen we via de SIL 4 rail Cloud. Daarmee ben je in staat om de werkplek in een fractie van een seconde te beveiligen, waardoor je heel snel en heel veilig het spoor op kan als onderhoudsmedewerker”, aldus Van de kerkhof.

‘We moeten de innovatiekracht van het bedrijfsleven gebruiken’

Edwin Aerts van Alom Railway Engineering & Supply lichtte het duurzame aspect van het spoorstaafbevestigingssysteem van het bedrijf toe. “We hebben namelijk voor de trillingsdempende materialen kurk toegepast. Kurk heeft de eigenschap dat het een negatieve CO2-voetafdruk heeft, waardoor het wat ons betreft een hele duurzame oplossing is.”

Eerder gaf de Jongh in gesprek met SpoorProTV al aan dat met de innovatiemarkt de boodschap van samenwerking uitgedragen worden, benadrukt De Jongh. “De uitdagingen in de spoorsector zijn zo complex dat niemand dat in zijn eentje aankan. We moeten de innovatiekracht van het bedrijfsleven gebruiken om de sector, die toch nog altijd bekend staat als ambtelijk en stroperig, kennis te laten maken met ondernemerschap”.

Demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat verwelkomde de trein in Amsterdam samen met ProRail-topman John Voppen, operationeel directeur Ans Rietstra van ProRail, NS-directeur Marjan Rintel, ambassadeur van het Europees Jaar van het Spoor Wim van de Camp en Amsterdamse wethouder Egbert de Vries.

Bekijk hier de reportage vanuit Amsterdam:

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn

1 reactie op “Innovatiemarkt bij aankomst CEE niet alleen gericht op duurzaamheid”

Henk Derksen|08.10.21|10:02

mooi natuurlijk zo,n dwarsliggerfaunapassage, maar een hinderlijk obstakel voor een stopmachine, met als gevolg dat deze passage niet periodiek gestopt wordt, en dus een slechte spoorligging ter plaatse.
De passage moet dieper en ruim lager dan de onderkant van de dwl,s

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.